Αρχική Επιστήμη Η χρήση προβιοτικών μπορεί να μειώσει τις συνταγές για αντιβιοτικά

Η χρήση προβιοτικών μπορεί να μειώσει τις συνταγές για αντιβιοτικά

0
προβιοτικών
Διαφήμιση

Η χρήση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη ανάγκη για θεραπεία με αντιβιοτικά σε βρέφη και παιδιά, σύμφωνα με μια επισκόπηση των μελετών που διερεύνησαν τα οφέλη των προβιοτικών, λένε ερευνητές στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ολλανδία.

Η μελέτη τους, υποστηριζόμενη εν μέρει από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Προβιοτικών και Πρεβιοτικών και δημοσιευμένη στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας, διαπίστωσε ότι όταν τα αποτελέσματα από δώδεκα μελέτες συγκεντρώθηκαν, τα βρέφη και τα παιδιά ήταν 29% λιγότερο πιθανό να έχουν συνταγογραφηθεί με αντιβιοτικά εάν έλαβαν προβιοτικά ως καθημερινό συμπλήρωμα υγείας. Όταν η ανάλυση επαναλήφθηκε μόνο με τις μελέτες υψηλότερης ποιότητας, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 53%.

Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, λένε οι ερευνητές. «Με δεδομένη αυτή τη διαπίστωση, ένας πιθανός τρόπος να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών είναι η χρήση προβιοτικών σε τακτική βάση», λέει ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Daniel Merenstein, MD, καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown. Είναι επίσης διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων στο τμήμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μολύνσεις ετησίως στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 23.000 θανάτους. Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών είναι μια στρατηγική για την καταπολέμηση της αντίστασης.

“Έχουμε ήδη αποδείξεις ότι η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει την επίπτωση, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα ορισμένων τύπων κοινών οξέων αναπνευστικών και γαστρεντερικών λοιμώξεων”, λέει ο Merenstein. “Το ερώτημα είναι αν η μείωση αυτή συνδέεται σταθερά με την πτωτική χρήση των αντιβιοτικών και βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχέση”.

“Περισσότερες μελέτες χρειάζονται σε όλες τις ηλικίες, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, για να διαπιστωθεί εάν η συνεχιζόμενη προβιοτική χρήση συνδέεται με μια συνολική μείωση των συνταγογραφιών αντιβιοτικών. Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη χρήση προβιοτικών στη γενική ιατρική και οι καταναλωτές γενικά », λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Sarah King, Ph.D., από το Cambridge, της Αγγλίας.

Το πώς τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό και στο χαμηλότερο πεπτικό σύστημα, δεν είναι σαφές. Ωστόσο, ο Merenstein λέει: “Υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί, όπως η προβιοτική παραγωγή αναστολέων παθογόνων παραγόντων, η ανοσολογική ρύθμιση, μεταξύ άλλων.

“Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα, η κατανάλωση υγιών βακτηρίων μπορεί να αποκλείσει ανταγωνιστικά βακτηριακά παθογόνα που συνδέονται με λοιμώξεις του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση άλλων ,” αυτος λεει.

Τα προβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις αναθεωρημένες μελέτες ήταν στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium.

Διαφήμιση