Αρχική Επιστήμη Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν την αρχαία σύνδεση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας

Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν την αρχαία σύνδεση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας

0
2
Διαφήμιση

Η βρετανική ηπειρωτική χώρα σχηματίστηκε από τη σύγκρουση όχι δύο, αλλά τριών αρχαίων ηπειρωτικών μαζών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και αιώνες ότι η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία δημιουργήθηκαν από τη συγχώνευση της Αβαλονίας και της Λαυρεντίας πριν από περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, οι γεωλόγοι που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο του Plymouth πιστεύουν τώρα ότι μια τρίτη μάζα γης – Armorica – συμμετείχε επίσης στη διαδικασία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications και ακολουθούν μια εκτεταμένη μελέτη των ορυκτών ιδιοτήτων σε εκτεθειμένα χαρακτηριστικά βράχου σε όλο το Devon και Cornwall.

Αποκάλυψαν ένα σαφές όριο που διασχίζει τις δύο κομητείες, με περιοχές βόρεια που μοιράζονται τις γεωλογικές τους ρίζες με την υπόλοιπη Αγγλία και την Ουαλία, αλλά όλα νότια συνδέονται γεωλογικά με τη Γαλλία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα εξηγεί την αφθονία κασσίτερου και βολφραμίου στη Νότια Δύση της Αγγλίας – μέταλλα που βρίσκονται επίσης στη Βρετάνη και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά όχι τόσο εμφανή στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, Λέκτορας της Igneous Petrology, Δρ. Arjan Dijkstra, δήλωσε: “Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης για το πώς σχηματίστηκε η Βρετανία. Πάντα υποτίθεται ότι τα σύνορα της Αβαλονίας και της Armorica ήταν κάτω από αυτό που φαίνεται να είναι αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αν και δεν υπάρχει φυσική γραμμή στην επιφάνεια, υπάρχει ένα σαφές γεωλογικό όριο που χωρίζει την Κορνουάλη και το νότιο Ντέβον από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο “.

geologistsre

Για την έρευνα, ο σπουδαστής Dr. Dijkstra και Masters Callum Hatch (που εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) επισκέφθηκε 22 τοποθεσίες στο Ντέβον και στην Κορνουάλη, οι οποίες είχαν μείνει εκτεθειμένες μετά από γεωλογικά γεγονότα, όπως οι υπόγειες εκρήξεις ηφαιστείων. Αυτά έλαβαν χώρα πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια και έφεραν το μάγμα από τα βάθη των 100 χλμ. Στην επιφάνεια της Γης.

Πήραν δείγματα βράχου από κάθε περιοχή, υποβάλλοντάς τους σε λεπτομερή χημική ανάλυση στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ (XRF).

Στη συνέχεια τα δείγματα διαλύθηκαν σε οξύ για να διεξαγάγουν μια πιο έντονη ισοτοπική ανάλυση, με τους επιστήμονες να εξετάζουν τα επίπεδα δύο στοιχείων – στροντίου και νεοδυμίου – για να κατανοήσουν την πλήρη ιστορία των βράχων.

Αυτά τα ευρήματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με προηγούμενες μελέτες σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηπειρωτικής Ευρώπης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν τα σαφή όρια που εκτείνονται από την εκβολή του Exe στην Ανατολή μέχρι το Camelford στα δυτικά.

“Ξέραμε πάντα ότι πριν από περίπου 10.000 χρόνια θα είχατε τη δυνατότητα να περπατήσετε από την Αγγλία στη Γαλλία”, πρόσθεσε ο Δρ Dijkstra. “Αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν ακόμη πιο ισχυροί, εξηγώντας τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, που προηγουμένως ήταν κάτι μυστήριο και παρέχει μια συναρπαστική νέα ιδέα στη γεωλογική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. “

Διαφήμιση