Αρχική Άσκηση Οι άνθρωποι που περπατούν 35 λεπτά την ημέρα έχουν λιγότερο σοβαρά εγκεφαλικά...

Οι άνθρωποι που περπατούν 35 λεπτά την ημέρα έχουν λιγότερο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

0
εγκεφαλικά επεισόδια
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ελαφριά έως μέτρια σωματική άσκηση, όπως περπάτημα τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα ή κολύμπι 2-3 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να έχουν λιγότερο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια από άτομα που είναι σωματικά ανενεργά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

“Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική αιτία σοβαρής αναπηρίας, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου ή για τη μείωση της αναπηρίας που προκαλείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικές”, ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Katharina S. Sunnerhagen, MD, Ph.D., του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

“Ενώ η άσκηση ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους, η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμη και η απλή είσοδος σε μια μικρή ποσότητα φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο αργότερα, ενδεχομένως μειώνοντας τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου”.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο σουηδικά μητρώα εγκεφαλικών επεισοδίων και προσδιόρισαν 925 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 73 ετών που είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα μητρώα περιείχαν δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου με βάση συμπτώματα όπως κινήσεις των ματιών, του βραχίονα και του προσώπου, το επίπεδο συνείδησης και τις γλωσσικές δεξιότητες. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 80% είχε ένα ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για τον προσδιορισμό της φυσικής δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο πόσο κινούνταν ή ασκούσαν κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου πριν από το εγκεφαλικό. Ερωτήσεις σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του μέσου όρου σωματικής δραστηριότητας.

Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα ορίζεται ως περπάτημα τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα ορίστηκε ως πιο έντονη άσκηση όπως κολύμβηση, βιαστικό περπάτημα ή τρέξιμο δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 52% δήλωσαν ότι ήταν σωματικά αδρανείς πριν υποστούν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τη μέτρια σωματική άσκηση πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο αντί για μέτριο ή σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα που ήταν σωματικά ανενεργά.

Από 481 άτομα που ήταν σωματικά ανενεργά, 354 είχαν ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή 73%. Από τους 384 που ασχολήθηκαν με την ελαφριά σωματική άσκηση, οι 330 είχαν ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή 85%. Από τα 59 άτομα που άσκησαν μέτρια σωματική δραστηριότητα, 53 είχαν ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή 89%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελαφριά και μέτρια σωματική δραστηριότητα ήταν εξίσου επωφελής.

“Υπάρχει όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο και η έρευνά μας προσθέτει αυτά τα στοιχεία”, δήλωσε ο Sunnerhagen. “Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει τη σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος, η φυσική αδράνεια θα πρέπει να παρακολουθείται ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Η Sunnerhagen δήλωσε επίσης ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

Διαφήμιση