Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε πως το βιολογικό ρολόι συνδέεται με τα στεροειδή

Ανακαλύφθηκε πως το βιολογικό ρολόι συνδέεται με τα στεροειδή

0
βιολογικό ρολόι
Διαφήμιση

Ο καθηγητής David Ray, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ηγήθηκε μιας έρευνας που διαπίστωσε ότι από τα 752 γονίδια που ρυθμίζουν τους πνεύμονες σε ποντίκια, 230 γονίδια λειτουργούν μόνο την ημέρα και 197 μόνο τη νύχτα.

Και στο ήπαρ, όπου οι γιατροί έχουν σκεφτεί από καιρό ότι τα στεροειδή προκαλούν πολλές παρενέργειες, 1.702 γονίδια ρυθμίζουν το όργανο την ημέρα και μόλις 299 τη νύχτα σε ποντίκια.

Η έρευνα θα μπορούσε μια μέρα να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται τα στεροειδή – ένα από τα πιο κοινά φάρμακα στην ιατρική.

Όταν το Reverbα – ένα μόριο που ελέγχει την επίδραση της ώρας της ημέρας αφαιρείται, το ήπαρ περιστρέφει τα γονίδια του έτσι ώστε περισσότερα γονίδια να ρυθμίζονται τη νύχτα από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η απομάκρυνση του Reverbα φάνηκε επίσης να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ-γνωστό ως λιπαρό ήπαρ.

Και αυτό, λέει ο καθηγητής Ray, θα μπορούσε να είναι σημαντικό καθώς τα γονίδια της ημέρας ρυθμίζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης ενώ τα νύχτα γονίδια ρυθμίζουν το μεταβολισμό των λιπών.

Το λιπώδες ήπαρ είναι συχνό, οδηγεί σε διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, εάν προχωρήσει.

Ο καθηγητής Ray δήλωσε: “Τα στεροειδή είναι ο πιο ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που είναι γνωστός στο φάρμακο. Χρησιμοποιούνται ευρέως και είναι πολύ αποτελεσματικοί.

“Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η λήψη στεροειδών σε διαφορετικές ώρες της ημέρας θα έχει επιπτώσεις στις παρενέργειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Investigation

Διαφήμιση