Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε μια ιδιότητα της φωτοσύνθεσης που θα αλλάξει τον κόσμο της ενέργειας

Ανακαλύφθηκε μια ιδιότητα της φωτοσύνθεσης που θα αλλάξει τον κόσμο της ενέργειας

0
φυτά
Διαφήμιση

Η δύναμη του ήλιου είναι τόσο απίστευτη που θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου σε περίπου 90 λεπτά. Ενώ τα φυτά το έχουν πετύχει με τη φωτοσύνθεση, αξιοποιώντας το ηλιακό φως στη χημική ενέργεια, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά τους.

Μια νέα ανακάλυψη, μιας «σούπερ», όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, photobase (φωτοχημική βάση) που προκαλείται από το φως, κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, έγινε από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, αποκαλύπτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά αυτής της διαδικασίας.

Η διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων μπόρεσε να τεκμηριώσει την εξαιρετικά γρήγορη δυναμική της photobases που είναι 10 εκατομμύρια φορές ισχυρότερη από ό,τι καταγράφτηκε προηγουμένως σε διαδικασία φωτοσύνθεσης!

«Χρησιμοποιήσαμε λέιζερ για να κάνουμε την ανακάλυψη, αλλά η διαδικασία δεν το απαιτεί διότι μπορεί να γίνει και με το φως του ήλιου!», δήλωσε ο Marcos Dantus, Πανεπιστήμιο Διακεκριμένος Καθηγητής Χημείας και Φυσικής, που διεξήγαγε αυτή την έρευνα.

«Δεδομένου ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τα λέιζερ απλώς μας επέτρεψαν να τραβήξουμε στιγμιότυπα για να το κατηγοριοποιήσουμε και να μετρήσουμε τις χημικές αλλαγές».

Η ενέργεια ενός φωτονίου, τα σωματίδια που μεταφέρουν το φως στο διάστημα, είναι αυτό που χωρίζει τη σούπερ photobases από μια απλή διεργασία. Η προσθήκη του φωτονίου αυξάνει δραματικά τη μοριακή αντιδραστικότητα.

Ενώ έχουν ανακαλυφθεί πολλά «σούπερ» οξέα, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει περιγραφεί μια «σούπερ» photobases σε αυτό το επίπεδο, δήλωσε ο Babak Borhan, καθηγητής Χημείας της MSU και επικεφαλής της έρευνας.

Οι εφαρμογές αυτής της ανακάλυψης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόοδο στη συλλογή ηλιακής ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υλικών με πρόσμιξη για συνδεσιμότητα πρωτονίων, περιβαλλοντικών ανιχνευτών και ακόμη και να ρίξει φως στα μυστήρια της δίπλωσης των πρωτεϊνών – το πρώτο βήμα για πολλές ασθένειες, πρόσθεσε ο Borhan.

Εάν η ισχύς των photobases μπορεί να συνδεθεί με συσκευές, μια άλλη ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι να τροφοδοτήσουμε τα αυτοκίνητα με νερό. Εάν το υδρογόνο μπορούσε να χωριστεί από το οξυγόνο, η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Διαφήμιση