Αρχική Υγεία - Διατροφή Καταρρίπτεται ο μύθος ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες

0
γάλα
Διαφήμιση

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν το μύθο ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας από τους πνεύμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Disease in Childhood.

Ο Ian M. Balfour-Lynn, από το νοσοκομείο Royal Brompton στο Λονδίνο, εξέτασε έναν μύθο ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας από τους πνεύμονες.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από μια αυστραλιανή ομάδα, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος / γαλακτοκομικών προϊόντων και των συμπτωμάτων της συμφόρησης του ανώτερου / κατώτερου αναπνευστικού συστήματος ή του βάρους των παραγόμενων ρινικών εκκρίσεων.

Σε άλλη αυστραλιανή μελέτη, οι ενήλικες ανέφεραν δυσκολία στην κατάποση και αντιληπτό πάχος σάλιου και βλέννας αντί για αυξημένες ποσότητες βλέννας. Οι βλεννογόνοι του σάλιου προκαλούν εκτεταμένη κροκίδωση σταγονιδίων του γαλακτώματος γάλακτος, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αισθητηριακή αντίληψη του γάλακτος που αναμιγνύεται με το σάλιο, από την άποψη του πάχους του επικάλυψης του στόματος και της αίσθησης όταν παραμένουν μικρές ποσότητες γαλακτώματος στο στόμα.

«Αν και σίγουρα η υφή του γάλακτος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η βλέννα τους και το σάλιο είναι παχύτερο και πιο δύσκολο να καταπιούν, δεν υπάρχει καμία απόδειξη (και μάλιστα απόδειξη περί του αντιθέτου) ότι το γάλα οδηγεί σε υπερβολική έκκριση βλέννας», γράφει ο Balfour-Lynn.

Διαφήμιση