Αρχική Περιβάλλον Σοβαρές οι επιπτώσεις από την εισπνοή καπνού σε πυρκαγιές

Σοβαρές οι επιπτώσεις από την εισπνοή καπνού σε πυρκαγιές

0
voutz 2
Διαφήμιση

Ένας από τους γιατρούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν τους πυρόπληκτους στο Μάτι μετά την πρόσφατη τραγωδία είναι η Ανδρομάχη – Ελευθερία Σπηλιωτοπούλου, πνευμονολόγος – φυματιολόγος.

Συνέντευξη στον Κώστα Κέντζο

Η κυρία Σπηλιωτοπούλου μιλά στο “ecozen” για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι πυρόπληκτοι, αλλά και η δημόσια υγεία γενικότερα από την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή.

“…ήταν σαν μαχαιριά στην καρδιά”

  • Πως πήρατε την απόφαση να συνδράμετε τους πυρόπληκτους;πνευμονολόγος

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πληγέντων και όσων έχασαν τη ζωή τους στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Όσα παρακολουθήσαμε από μακριά  και όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα ήταν σαν μαχαιριά στην καρδιά για εμένα και αισθάνθηκα φρίκη και στενοχώρια  μαθαίνοντας την ύπαρξη θυμάτων και τραυματισμένων συνανθρώπων μας.

mati thalassa pirkagia fotia anatoliki attikiΓι’ αυτό το λόγο σαν άνθρωπος, αλλά και σαν ιατρός, ενεργοποιήθηκα και θέλησα να βοηθήσω στην πράξη ανθρώπους που έζησαν την πύρινη κόλαση και χρειάζονται όλους εμάς κοντά τους. Μην ξεχνάμε πως είμαστε όλοι μέλη ενός κοινωνικού συνόλου που έχει υποφέρει αρκετά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας και χρειάζεται αλληλοβοήθεια σε τούτες τις δύσκολες στιγμές.

Έτσι πήρα την απόφαση να δηλώσω το όνομα μου και την ιδιότητά μου σε εθελοντικές ομάδες και να προσφέρω κι εγώ εμπράκτως σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. Μην ξεχνάμε πως δώσαμε όρκο να προστατεύουμε τη ζωή και να θεραπεύουμε όποιον έχει πληγεί από όποια νόσο.

Ευτυχώς διαπίστωσα πως δεν ήμουν η μόνη που έτρεξα να προσφέρω, αλλά όλη η Ελλάδα.Με όποιον τρόπο μπόρεσε ο καθένας συνέτρεξε τους πληγέντες μετά το σοκ και τη θλίψη για όσα συνέβησαν.

Πολύ σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς

  • Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία των πληγέντων, αλλά και όσων κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή;

Κατά την έκθεση ανθρώπων σε πυρκαγιά οι επιπτώσεις στην υγεία και κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα είναι πολύ σοβαρές και αφορούν ακόμα και σε προηγουμένως υγιή άτομα.

Έχουμε λοιπόν επιβάρυνση αναπνευστικών παθήσεων, όπως παροξύνσεις βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας καθώς και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Υπάρχουν οι συνέπειες λόγω εισπνοής τοξικών αερίων και σωματιδίων, διοξειδίου του άνθρακα και υποξείας δηλαδή πτώσης των επιπέδων του οξυγόνου στο σώμα μας.

Έτσι  παρουσιάζεται δύσπνοια, συριγμός, βήχας, ρινική καταρροή, ερεθισμός στο λαιμό και στα μάτια, αλλά και μια κατάσταση που ομοιάζει με τη μέθη λόγω αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα που προαναφέραμε, ενώ μπορεί να παρατηρηθούν και καρδιολογικά συμβάντα λόγω αυξημένης συγκέντρωσης τοξινών στο αίμα ως άμεσες επιπτώσεις έκθεσης σε πυρκαγιά. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τα εγκαύματα από υπερθέρμανση όσων βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και τις αεροφόρους οδούς.

Ειδικά οι πιο ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ασθενείς με αναπνευστικά-καρδιολογικά νοσήματα πλήττονται περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους που εκτίθενται σε μια πυρκαγιά.

  • Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κάθε πυρόπληκτη περιοχή;

-Οι παραπάνω κίνδυνοι αφορούν σε κάθε πυρόπληκτη περιοχή και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη συνεχή έκλυση για κάποια 24ωρα μετά την πυρκαγιά τοξικών ουσιών και αερίων καθώς και καπνού. Αυτά συνεχίζουν λοιπόν και μετά την κατάσβεση έχοντας μια αθροιστική δράση, ενώ αν συνυπάρχουν και συνθήκες ανέμων μπορεί εύκολα να μεταφερθούν και σε κοντινές περιοχές παρόλο που δεν έχουν πληγεί (βέβαια οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο άμεσες και σοβαρές).

Φυσικά να αναφέρουμε και την πιθανότητα πυρκαγιάς σε κτίρια με χημικά (πχ εργοστάσια παραγωγής διάφορων ουσιών) που επιβαρύνουν επιπλέον με την έκλυση προϊόντων καύσης χημικών, πλαστικών κλπ.

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πολύτιμη

  • Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα συμβουλεύατε σαν γιατρός;

-Θα συμβούλευα τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε πυρκαγιά να παραμείνουν για τουλάχιστον 3 με 4 εικοσιτετράωρα μετά σε χώρους ερμητικά κλεισμένους, σε χώρους που υπάρχει κλιματισμός και να αποφύγουν την περαιτέρω έκθεση σε εξωτερική ρύπανση και σε καπνό. Ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα θα πρέπει να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και αν παρατηρηθεί συμπτωματολογία που σχετίζεται με την εισπνοή καπνού, όπως αναφέραμε παραπάνω, να έρθουν αμέσως σε επαφή με το ιατρό τους ή να οδηγηθούν άμεσα στην πλησιέστερη υγειονομική δομή (νοσοκομείο, κέντρο υγείας κλπ) προκειμένου να αντιμετωπισθεί το όποιο πρόβλημα προέκυψε.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την ψυχολογική υποστήριξη που οπωσδήποτε θα χρειαστεί ένας άνθρωπος που βίωσε όσα βίωσαν οι συνάνθρωποι μας και κυρίως την βοήθεια που θα πρέπει να λάβει η πιο ευπαθής ομάδα, τα παιδιά μας.

 

Διαφήμιση