Αρχική Καταστροφές Οι πόλεις αντικατοπτρίζουν σταδιακά την επερχόμενη αλλαγή του κλίματος

Οι πόλεις αντικατοπτρίζουν σταδιακά την επερχόμενη αλλαγή του κλίματος

0
πόλεις
Διαφήμιση

Οι πόλεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμα “πειραματόζωα” για τη μελέτη και την πρόβλεψη των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με μια επισκόπηση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία παρακολουθεί τις επιδράσεις της αστικοποίησης στα είδη φυτών και εντόμων.

Οι πόλεις συχνά εμφανίζουν πολλές από τις προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, της μεγαλύτερης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και των υψηλότερων ποσοστών ξηρασίας.

Ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις οφείλονται σε αδιαπέραστα οικοδομικά υλικά όπως σκυρόδεμα και γυαλί, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία «αστικών θερινών νησιών» και εμποδίζουν την εισρόφηση του νερού στο έδαφος.

Τα πειράματα σε πόλεις έχουν επίσης πλεονεκτήματα σε σχέση με τα πειράματα που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια ή σε ειδικά σχεδιασμένους “θαλάμους ανάπτυξης” που προσπαθούν να μιμηθούν συνθήκες υψηλότερης θερμοκρασίας ή ξηρότερου εδάφους.

Οι πόλεις είναι μεγαλύτερες από τις πειραματικές αίθουσες και οι οργανισμοί όπως τα δέντρα έχουν ζήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες όλη τη ζωή τους στις πόλεις, ενώ άλλες πειραματικές μέθοδοι μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία μόνο για σύντομες περιόδους.

Έτσι, οι αστικές περιοχές μπορούν να δείξουν πώς τα φυτά και τα ζώα ανταποκρίνονται στις αλλαγές του κλίματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία οι μελέτες εργαστηρίου και θαλάμου ανάπτυξης δεν μπορούν να πετύχουν.

“Οι πόλεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια γόνιμη πλατφόρμα για τις κλιματικές μελέτες και να βοηθήσουν να προβλέψουμε ποια είδη μπορεί να επεκτείνουν το εύρος τους ή να γίνουν παράσιτα καθώς το κλίμα θερμαίνεται και ποια είδη μπορεί να έχουν πρόβλημα”, δήλωσαν οι επιστήμονες.

“Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σχέδιο διατήρησης και διαχείρισης της γης για το μέλλον.”, πρόσθεσαν.

Η έρευνα εμφανίζεται στα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β.

 

Διαφήμιση