Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Η ΠΓΔΜ και οι δυνατότητες διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Η ΠΓΔΜ και οι δυνατότητες διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας

0
ΠΓΔΜ
Διαφήμιση

Παράλληλα με σχέδια για διεύρυνση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ΠΓΔΜ και βορειότερα  προχωρούν οι διεργασίες στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας Θ. Δαβάκης, πρόσθεσε πως είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να επιλυθεί αντί να αφήνεται να χρονίζει. Ότι η εξεύρεση λύσης τα τελευταία χρόνια στοίχισε στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, που διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά της ΠΓΔΜ μέσω Αλβανίας και Βουλγαρίας και επωμίζονται επιπλέον κόστος.

«Οι επιχειρήσεις μας στα σύνορα θα έπρεπε να είχαν κυριεύσει όχι μόνο τη γειτονική χώρα, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη πως από τη συμφωνία θα ωφεληθούν και οι εξαγωγείς που τροφοδοτούν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης καθώς θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των προϊόντων μέσα από το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο των Σκοπίων, ενώ όπως είπε θα υπάρξουν οφέλη και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα κάλεσε τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας να σπεύσουν στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματά τους που φέρουν την ονομασία «Μακεδονία» και τα παράγωγά της, για να μην τα καπαρώσουν Σκοπιανοί.

Τις τέτοιες ανησυχίες έσπευσε να καθησυχάσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, που μιλώντας στο ρ/σ  «Στο Κόκκινο» διαβεβαίωσε για τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες προέλευσης ότι «θα απαντηθούν και αυτά». «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία γι’ αυτό, ήδη και το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σημειώματα και έχουν δραστηριοποιηθεί τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «οι σχέσεις μας με την γειτονική χώρα δεν διέπονται μόνο από διμερές συμβατικό πλαίσιο. Υπάρχουν και συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η ΕΕ με την ΠΓΔΜ, διμερώς ή πολυμερώς, ασχέτως εάν έχουν επικυρωθεί. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπάρχουν δεσμεύσεις από τις συμφωνίες ΕΕ – ΠΓΔΜ», συμπληρώνοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας».

Αναφέροντας για παράδειγμα το κρασί, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «η ΠΓΔΜ έχει ανταλλάξει επιστολές με την ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής συμφωνίας για το πρωτόκολλο με την ΕΕ η γεωγραφική προέλευση έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, η δυνατότητα χρήσης του όρου “μακεδονικός”, για την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι “προέλευσης ΠΓΔΜ” ή “προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας”, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία».

Διαφήμιση