Αρχική Ανακύκλωση Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση τώρα

Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση τώρα

0
Κομποστοποίηση

Τις τελευταίες ημέρες σε πολλά σημεία της χώρας, το κρίσιμο πρόβλημα των απορριμμάτων αναδεικνύεται στο προσκήνιο. ΧΥΤΑ Φυλής –ΧΥΤΑ Αιγείρας, υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, και δυστυχώς και άλλα, αλλού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν, τονίζοντας την επιμονή τους στις αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως μόνη διέξοδο για να υπάρξει λύση πριν η κατάσταση με τους ΧΥΤΑ, τις ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και τους ΧΥΤΥ, φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση από πλευράς των Δήμων για έργα και δράσεις που είχαν προβλεφθεί στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και αφορούν τη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών σε ξεχωριστά ρεύματα και την έναρξη προγραμμάτων ξεχωριστής συλλογής οργανικών.

Και επιμένουν: για τις καθυστερήσεις αυτές οι Δήμοι δεν μπορούν να προφασίζονται καθυστερήσεις και στενότητα χρηματοδοτήσεων.

Οι δαπάνες που γίνονται για τη σημερινή αδιέξοδη διαχείριση των απορριμμάτων μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, αν άμεσα ξεκινήσουν οι δράσεις αυτές, αλλά ενημερωτικές καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση –ενεργοποίηση των πολιτών. Επισημαίνουν  επιπλέον τις καθυστερήσεις στην ωρίμανση –υλοποίηση των έργων μηχανικής διαλογής σύμμεικτων και περιφερειακών μονάδων κομποστοποίησης, που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ και Περιφερειών, αλλά βεβαίως δεν μπορεί να λειτουργούν ως άλλοθι για την αδράνεια στον τομέα της ανακύκλωσης στην πηγή. Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δημιουργούν μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις για όλους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τέλος την αντίρρηση και ανησυχία τους για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και δεσμευτικούς όρους τελών για περισσότερα από είκοσι χρόνια, υπερδιαστασιολογημένες και συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Υπενθυμίζουν την ξεκάθαρη στάση τους, της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» (με επικεφαλής τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου), αλλά και τις παρεμβάσεις τους ώστε να υπάρξει συνεννόηση των δήμων της Πελοποννήσου, για πιο αποκεντρωμένες, φθηνότερες και μικρότερες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων από τη σχεδιασμένη πριν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με την παρέμβασή τους στο ΥΠΕΝ την περίοδο 2015 -2016, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, αλλά και τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (και τον πρόεδρό του ΕΟΑΝ, Δημήτρη Πολιτόπουλο), επιχείρησαν και επιχειρούν να δρομολογήσουν τη νομοθετική στήριξη για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης. Μέσα από:

Την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την ψήφιση του νέου Νόμου της Ανακύκλωσης με βάση εισήγηση που προετοίμασε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

Την ολοκλήρωση και ψήφιση της ΚΥΑ για τη μείωση της πλαστικής σακούλας και την ενσωμάτωσή της στο νέο Νόμο της Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο συνολικότερων δράσεων πρόληψης, αξιοποίησης των πόρων και αλλαγής καταναλωτικού προτύπου.

Την αδειοδοτική και χωροταξική υποστήριξη της δημιουργίας Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης.

Την κατοχύρωση της δυνατότητας παρέμβασης φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή ΚΑΕΔΙΣΠ.

Για την κρίσιμη συγκυρία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου, δήλωσε σχετικά:

«Απαιτείται άμεσα ενεργοποίηση σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, καλούν όλα τα μέλη τους , τις Πολιτικές Κινήσεις και τους Αυτοδιοικητικούς να οργανώσουν πανελλαδικά συναντήσεις/εκδηλώσεις με αντικείμενο την υλοποίηση στην πράξη των στόχων του ΕΣΔΑ».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here