Αρχική Επιχειρείν ΗΠΑ: Στόχος η Ενέργεια και οι Επενδύσεις στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας

ΗΠΑ: Στόχος η Ενέργεια και οι Επενδύσεις στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας

0
GREEK INVESTMENT ROAD SHOW IN THE USA DSC 3561 760x507
Διαφήμιση

Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών συμπράξεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού «ελληνικού επενδυτικού φόρουμ» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ΗΠΑ.

 Γράφει ο Κώστας Κέντζος

Σε αυτό το φόντο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ανοίγοντας εκεί τη συζήτηση, καθώς συνοδεύει την ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δέσμευση να εργαστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να δούμε πώς αυτή θα είναι η χρονιά στην οποία η Ελλάδα θα αναδυθεί ως φυσιολογική οικονομία της Ευρωζώνης».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις «δεν είναι απλώς μία ρητορική» από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά «η αντανάκλαση της απόφασης που έχει λάβει (σ.σ. η κυβέρνηση των ΗΠΑ) για τη σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και τη σημασία της επιτυχίας της Ελλάδας για την ευρύτερη ατζέντα μας στην Ευρώπη».

fbgdΑναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Τζ. Πάιατ εστίασε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο το περασμένο φθινόπωρο, καθώς και τη σημαντική διεύρυνση της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της «πολύ σημαντικής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο με τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά, κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης, σε όλο το ευρύ φάσμα που συμπεριλαμβάνει τις οικονομικές επενδύσεις και επιχειρηματικές σχέσεις, την ενεργειακή μας σχέση, τη στρατιωτική σχέση, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία μας για να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη». Τέλος, σημείωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπερ Ρος, θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη φετινή ΔΕΘ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, που ηγείται της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιλύει χρόνια διπλωματικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα και αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Ινδίας που διοργανώνει η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εργαζόμαστε όχι μόνο για τη δική μας πρόοδο, αλλά και για εκείνη των άλλων λαών της περιοχής μας. Προϋπόθεση της κοινής και αμοιβαία επωφελούς προόδου είναι η “βαλκανική συνανάπτυξη”. Επενδύοντας λοιπόν στην Ελλάδα, επενδύετε σε όλα τα Βαλκάνια»…

Οι δυνατότητες» στη «βαλκανική ενδοχώρα»

Ενδεικτικά ήταν και τα όσα είπε για τις «τεράστιες δυνατότητες» που δημιουργούνται για τους ομίλους από τη συμφωνία Ελλάδας – FYROM ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

σιδηροδρομικοί σχεδιασμοί προς τα ΒαλκάνιαΟ Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον «ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο» και η Ελλάδα «δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτήν τη μετεξέλιξη», αφού «η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη. Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει».

Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα υποδομής, που αυτήν την περίοδο άλλα σχεδιάζονται, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα «θα αποδεσμευτούν με τη συμφωνία που κάναμε», τα οποία στον τομέα της Ενέργειας αφορούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των χωρών της περιοχής και γενικότερα την ενοποίηση των αγορών Ενέργειας, με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας κι ακόμη την ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου Ελλάδας – Σκοπίων.

 

 

Διαφήμιση