Αρχική Επιστήμη Να γιατί η ζωή στη Γη ξεκίνησε με υπερμεγέθη οργανισμούς

Να γιατί η ζωή στη Γη ξεκίνησε με υπερμεγέθη οργανισμούς

0
whylifeonear
Διαφήμιση

Μερικοί από τους παλαιότερους πολύπλοκους οργανισμούς στη Γη – ίσως μερικά από τα πρώτα ζώα που υπήρχαν – γιγαντώθηκαν όχι λόγο ανταγωνισμού για φαγητό, αλλά να κατανείμουν τους απογόνους τους στο μέτρο του δυνατού.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, διαπίστωσε ότι οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί που ζούσαν στους ωκεανούς πριν από περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο χρόνια ήταν αυτοί που μπόρεσαν να «ρίξουν» τους απογόνους τους μακρύτερα, αποικίζοντας έτσι το περιβάλλον τους. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Πριν από την Εδιακάρια περίοδος μεταξύ 635 και 541 εκατομμυρίων ετών πριν, οι μορφές ζωής ήταν μικροσκοπικές σε μέγεθος, αλλά κατά τη διάρκεια της Εδιακάριας περίοδου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μεγάλες, σύνθετες οργανώσεις, μερικές από τις οποίες – όπως ένας τύπος οργανισμού γνωστός ως rangeomorphs – ως δύο μέτρα.

Αυτοί οι οργανισμοί ήταν μερικοί από τους πρώτους πολύπλοκους οργανισμούς στη Γη και μολονότι μοιάζουν με φτέρες, μπορεί να ήταν μερικά από τα πρώτα ζώα που υπήρχαν – αν και είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να είναι απολύτως βέβαιοι. Οι οργανισμοί την Εδιακάρια περίοδου δεν φαίνεται να έχουν στόμα, όργανα ή μέσα κίνησης, έτσι πιστεύεται ότι απορροφούσαν θρεπτικά συστατικά από το νερό γύρω τους.

Καθώς οι οργανισμοί έγιναν ψηλότεροι, το σχήμα του σώματός τους διαφοροποιήθηκε και μερικοί αναπτύσσονταν σαν σκελετοειδείς δομές για να στηρίξουν το ύψος τους.

Ο Dr. Emily Mitchell του Τμήματος Επιστημών της Γης του Κέιμπριτζ και ο συνάδελφός του Δρ Charlotte Kenchington από το Πανεπιστήμιο Memorial του Newfoundland στον Καναδά, εξέτασαν απολιθώματα από το Mistaken Point στο νοτιοανατολικό Newfoundland, ένα από τα πλουσιότερα σημεία των απολιθωμάτων Ediacaran στον κόσμο.

Προηγούμενη έρευνα υποθέτει ότι το αυξημένο μέγεθος καθοδηγείται από τον ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά σε διαφορετικά βάθη νερού. Ωστόσο, η τρέχουσα εργασία έδειξε ότι οι ωκεανοί στην εποχή εκείνη ήταν πολύ πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν υπήρχε πολύς ανταγωνισμός για τους πόρους και δεν υπήρχαν ακόμη αρπακτικά ζώα

Δεδομένου ότι οι οργανισμοί δεν κινούνταν και διατηρήθηκαν όπου ζούσαν, είναι δυνατό να αναλυθούν ολόκληροι πληθυσμοί από το αρχείο απολιθωμάτων. Χρησιμοποιώντας τεχνικές χωρικής ανάλυσης, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ ύψους και ανταγωνισμού για την εύρεση τροφίμων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πιθανή λειτουργία των στελεχών θα ήταν να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη διασπορά των απογόνων…

Παρά την επιτυχία τους, οι σεισμοί και άλλοι οργανισμοί Ediacaran εξαφανίστηκαν στην αρχή της Κάμβριας περιόδου περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια περίοδο ταχείας εξελικτικής ανάπτυξης όταν και εμφανίζονται οι περισσότερες μεγάλες ομάδες ζώων…

Διαφήμιση