Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης εξαρτώνται από το περιβάλλον της παιδικής ηλικίας

Τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης εξαρτώνται από το περιβάλλον της παιδικής ηλικίας

0
man
Διαφήμιση

Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Με βάση τη μελέτη του Πανεπιστημίου Durham, οι άνδρες που μεγαλώνουν σε πιο δύσκολες συνθήκες όπου υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες, είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αργότερα από όσους περνούν την παιδική τους ηλικία σε πιο υγιεινά περιβάλλοντα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology and Evolution, αμφισβητεί τη θεωρία ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ελέγχονται από τον τομέα της γενετικής ή τη φυλής.

Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο διεύρυνσης του προστάτη και καρκίνου, οι ερευνητές προτείνουν ότι οποιαδήποτε εξέταση για τα προφίλ κινδύνου να χρειαστεί να ληφθεί υπόψη το παιδικό περιβάλλον ενός ανθρώπου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άντρες του Μπαγκλαντές που μεγάλωσαν και έζησαν ως ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες που μεγάλωσαν και έζησαν στο Μπαγκλαντές ως ενήλικες.

2383375

Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές συνδέονται με την επένδυση σε ενέργεια, καθώς μπορεί να είναι δυνατή μόνο η ύπαρξη υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης, αν δεν υπάρχουν πολλές άλλες απαιτήσεις για το σώμα, όπως η καταπολέμηση λοιμώξεων. Σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι είναι πιο εκτεθειμένοι σε ασθένειες ή κακές διατροφή, αναπτύσσεται η τεστοστερόνη για να ενισχύσει την επιβίωση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 359 άνδρες για το ύψος, το βάρος, την ηλικία της εφηβείας και άλλες πληροφορίες για την υγεία μαζί με δείγματα σάλιου για να εξετάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Συγκρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες: άνδρες που γεννήθηκαν και εξακολουθούν να διαμένουν στο Μπαγκλαντές. Άνδρες του Μπαγκλαντές που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) ως παιδιά. Άνδρες του Μπαγκλαντές που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ενήλικες. Δεύτερη γενιάς, άνδρες, που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των οποίων οι γονείς ήταν μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Ο κορυφαίος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kesson Magid από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Durham (UK), δήλωσε τα εξής: “Τα  επίπεδα τεστοστερόνης ενός ανθρώπου είναι απίθανο να σχετίζονται με την εθνικότητά τους ή με το αν ζουν ως ενήλικες, αλλά αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον τους όταν ήταν παιδιά.”

Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πιθανών δυσμενών επιδράσεων της ορμόνης αυτής στην υγεία και τη γήρανση. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να σημαίνουν αυξημένη μυϊκή μάζα, αυξημένο κίνδυνο νόσων του προστάτη και έχουν συνδεθεί με υψηλότερη επιθετικότητα.

2016641

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, απώλεια λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών στη μελέτη, ωστόσο, ήταν όλα σε ένα εύρος που θα ήταν απίθανο να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητά τους.

Οι πτυχές της ανδρικής αναπαραγωγικής λειτουργίας παραμένουν μεταβλητές σε εφηβική ηλικία, μέχρι την ηλικία των 19 ετών και είναι πιο ευέλικτες στην πρώιμη και  παιδική ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι, κατά την ενηλικίωση, τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης δεν επηρεάζονται πλέον σημαντικά από το περιβάλλον τους.

Ο Gillian Bentley και οι συνάδελφοί του έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα κορίτσια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών τους, τη γονιμότητα και τα επίπεδα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου ως ενήλικες.

Διαφήμιση