Αρχική Περιβάλλον Μέτρα για αποφυγή κερδοσκοπίας στο νερό ζητεί η Ελλάδα

Μέτρα για αποφυγή κερδοσκοπίας στο νερό ζητεί η Ελλάδα

0
Νερό
Διαφήμιση

Τροποποίηση προκειμένου να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση σε καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό πρότεινε στο πλαίσιο αναθεώρησης της σχετικής οδηγίας ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Με την πρόταση επιδιώκεται να μην γίνεται κερδοσκοπία επί του νερού.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο ο κ. Φάμελλος, ζήτησε εκ νέου στην αναθεώρηση της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό (Οδηγία 98/83/ΕΚ) να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στον Παγκόσμιο Στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 6.1 που αφορά στην «Καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και προσιτό, πόσιμο νερό για όλους και όλες, έως το 2030».

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα την τροποποίηση που προτείνει η Ελλάδα τόνισε ότι παρέχονται όλα τα εχέγγυα για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας και της επικουρικότητας και την αποφυγή ακραίων ερμηνειών που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσανάλογα κόστη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παρέμβαση της Ελλάδας «αφήνει το περιθώριο στα Κράτη Μέλη να επιλέξουν τα βέλτιστα μέτρα ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους, αλλά ταυτόχρονα πετυχαίνει και τη θεσμική θωράκιση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος».

Ζήτησε πράξεις προκειμένου να αποδειχτεί ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπηρετούν τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός ελάχιστο εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

«Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τη θεσμική θωράκιση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι το πόσιμο νερό, και θα δείξουμε ότι η ΕΕ δεν εστιάζει μονοσήμαντα στα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός εγγυημένου ποιοτικού επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, κάτι που αποτελεί την καρδιά του ευρωπαϊκού οράματος», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στα ζητήματα που σχετίζονται με την εναρμόνιση των υλικών και των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό, ζήτησε να τεθούν ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και συγκεκριμένες υγειονομικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό. Κατά τον κ. Φάμελλο θα πρέπει να παρέχεται ευελιξία στα κράτη μέλη να καθορίζουν αυστηρότερες προδιαγραφές, και να τις προσαρμόζουν ανάλογα με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές τους συνθήκες, με κεντρικό κριτήριο την προστασία της υγείας.

Διαφήμιση