Αρχική Καταστροφές Εκδηλώσεις σεισμών σε όλη την Ελλάδα! Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη – Τι...

Εκδηλώσεις σεισμών σε όλη την Ελλάδα! Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

0
σεισμός
Διαφήμιση

O σεισμός 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, αναστάτωσε τους κατοίκους της Πόλης λίγες ώρες μετά την ανησυχία που επικράτησε στη δυτική Πελοπόννησο από το σεισμό 45,4 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Πύλο, Σπάρτη και Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χλμ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μετασεισμός 3,9 Ρίχτερ, ενώ την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης εκτίμησε πως χρειάζεται τουλάχιστον ένα 48ωρο για να γίνει σωστή εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, ενώ αποκάλυψε πως ακολούθησαν και τρεις μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν τα επόμενα τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “έχουμε χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης” και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται – όπως είπε ο κ. Σκορδίλης – “περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα”.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το τελευταίο διήμερο προηγήθηκαν μικρότεροι προσεισμοί και έχει ήδη ακολουθήσει μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ».

«Η περιοχή έχει πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό, έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, κατά συνέπεια ο σεισμός αυτός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για την περιοχή, πολύ περισσότερο που ήταν στο θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από κατοικημένη περιοχή. Για αυτούς τους λόγους, προς το παρόν -τονίζω, προς το παρόν- εμένα προσωπικά δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα».

Λέκκας: Καμία ανησυχία

Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη.

«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια», τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

“Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία” αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

“Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23:03, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χωριό Στίβος, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, και άφησε πίσω του 49 νεκρούς.

 

Διαφήμιση