Αρχική Επιστήμη Η ανθρώπινη ζωή έχει πραγματικά ένα όριο; Νέα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα

Η ανθρώπινη ζωή έχει πραγματικά ένα όριο; Νέα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα

0
doeshumanlif
Διαφήμιση

Τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης μπορεί να μην είναι τόσο περιορισμένα όσο έχουμε σκεφτεί…Ο κίνδυνος θανάτου ενός ατόμου μειώνεται τελικά ακόμα και αν βρίσκεται πάνω από την ηλικία των 105 ετών, αναφέρει μια νέα μελέτη, αμφισβητώντας προηγούμενη έρευνα που έλεγε ότι υπάρχει ένα όριο, πέρα από το οποίο η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να επεκταθεί.

“Τα δεδομένα μας μας λένε ότι δεν υπάρχει σταθερό όριο στην ανθρώπινη ζωή ακόμα στο προσκήνιο”, δήλωσε ο Kenneth Wachter, καθηγητής δημογραφίας και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley.

“Πολύ λίγοι από εμάς θα φτάσουμε σε αυτές τις ηλικίες, αλλά το γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας δεν επιδεινώνονται για πάντα μας λέει ότι μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη βελτίωση της επιβίωσης μετά την ηλικία των 80 έως 90 ετών”!

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι στην ηλικία των 110 ετών είχαν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης όπως και οι ηλικίες μεταξύ 105 και 109 – μια πιθανότητα 50% να πεθάνει μέσα στο έτος και μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής 1,5 ετών.

Αυτό το εύρημα αντιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται αμείλικτα καθώς μεγαλώνουμε από την ηλικία των 40 ετών και μετά, δήλωσε ο Wachter.

Ο παλαιότερος γνωστός άνθρωπος είναι η Γαλλίδα Jeanne Calment, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών.

Διάφορα ευρήματα

Έχει διεξαχθεί μεγάλη συζήτηση για το εάν υπάρχει μέγιστη ανθρώπινη διάρκεια ζωής. Πέρυσι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ εξέδωσαν μια έκθεση που αμφισβητεί προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η ανθρώπινη ζωή κυμαίνεται στα 115 περίπου χρόνια.

“Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αρκετά καλά ώστε να μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε πολύ περισσότερο από αυτό, με βάση τα δεδομένα που έχουμε”, ανέφερε ο συντάκτης της έκθεσης Siegfried Hekimi, πρόεδρος της αναπτυξιακής βιολογίας στο McGill.

Για να διερευνήσει το θέμα, ο Wachter και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τα στοιχεία θανάτων περίπου 4.000 κατοίκων της Ιταλίας που έφτασαν στην ηλικία των 105 ετών μεταξύ του 2009 και του 2015.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνεται αναπόφευκτα καθώς ένα άτομο εισέρχεται στο γήρας. Για παράδειγμα, οι ιταλίδες γυναίκες που έφτασαν στην ηλικία των 90 ετών είχαν 15% πιθανότητες να πεθάνουν εντός του έτους και αναμενόμενη διάρκεια ζωής έξι ετών κατά μέσο όρο.

Όταν έφτασαν στην ηλικία των 95 ετών, οι πιθανότητες να πεθάνουν εντός ενός έτους αυξήθηκαν στο 24% και το προσδόκιμο όριο ζωής τους μειώθηκε σε 3,7 έτη. Δηλαδή και πάλι είχαν προσδόκιμο όριο ζωής.

Υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που φτάνουν σε αυτές τις εξαιρετικά παλιές ηλικίες, και τα γονίδια που φαίνεται να δουλεύουν προς όφελός τους ποικίλουν από τόπο σε τόπο, δήλωσε ο Hekimi. Για παράδειγμα, τα γονίδια που φαίνεται να υποστηρίζουν εκτεταμένη διάρκεια ζωής στην Okinawa δεν είναι τα ίδια που βρέθηκαν στην Αγγλία.

Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να επεκταθεί το όριο επιβίωσης στη μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής, καθιστώντας όλο και πιο πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επιβιώσουν στα 100 τους, δήλωσε ο Wachter.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Science.

Διαφήμιση