Αρχική Καταστροφές Πνίγεται στην αφρικανική σκόνη η Κρήτη – Χιονισμένη άνοιξη στην Φλώρινα (Φωτογραφίες)

Πνίγεται στην αφρικανική σκόνη η Κρήτη – Χιονισμένη άνοιξη στην Φλώρινα (Φωτογραφίες)

0
Διαφήμιση

Μπορεί την άνοιξη να ανθίζουν τα λουλούδια, ωστόσο, στη Φλώρινα το πυκνό χιόνι παραπέμπει μάλλον σε Χριστούγεννα… Χιλιόμετρα πιο νότια …στην Ελλάδα πάντα η αφρικανική σκόνη σπάει τα ρεκόρ και πνίγει την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Κρήτης η συγκέντρωση σκόνης μετρήθηκε ακόμα και 94 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

«Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000mg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000mg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 mg/m3» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, δ/ντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου.

«Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει από πού ήρθε η σκόνη και τι περιέχει, κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα αφού κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις των φίλτρων. Αν πέρασε πάνω από πόλεις τις βόρειας Αφρικής θα έχει μαζέψει και όλους τους ρύπους που υπήρχαν οπότε δεν είναι και τόσο ακίνδυνη» πρόσθεσε η κ. Κανακίδου.

Για ποιους είναι επικίνδυνη

Επικίνδυνη για τους πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι η συγκέντρωση της αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα του Ηρακλείου σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχαν αρκετά περιστατικά που κατέληξαν στο νοσοκομείο έχοντας επιβαρυνθεί από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου το φαινόμενο της σκόνης προκαλεί παρόξυνση που χαρακτηρίζεται κάτι σαν το αντίστοιχο έμφραγμα για τους πάσχοντες από ΧΑΠ. Ευτυχώς όπως ο ίδιος σημείωσε δεν σημειώθηκαν βαριά περιστατικά και δεν χρειάστηκε διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Αντί για την άνοιξη …ήρθε ο Άι Βασίλης

Στο εντελώς άλλο άκρο η Φλώρινα ντύθηκε στα λευκά. Το τοπίο θυμίζει πολύ Χριστούγεννα.

Η απογευματινή και βραδινή χιονόπτωση ήταν την Πέμπτη έντονη και σχεδόν τα πάντα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα η θερμοκρασία έπεσε στο μηδέν και ενδεχομένως και πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας.

Σημ.: Οι φωτογραφίες είναι από τοπικά μέσα της Κρήτης και της Φλώρινας

Διαβάστε ακόμα: Το κλίμα επηρεάζει την υγεία μας

Διαφήμιση