Αρχική Περιβάλλον Ακτιβιστές της Greenpeace αντιμέτωποι με αλιευτικά σκάφη κριλ στην Ανταρκτική

Ακτιβιστές της Greenpeace αντιμέτωποι με αλιευτικά σκάφη κριλ στην Ανταρκτική

0
Ανταρκτική
Διαφήμιση

Ακτιβιστές του γερμανικού και του σκανδιναβικού γραφείου της Greenpeace έμειναν εχθές το απόγευμα για αρκετές ώρες σε σωστική λέμβο που τοποθέτησαν στην άγκυρα της ουκρανικής μηχανότρατας More Sodruzhestva στα νερά της Ανταρκτικής, σε μία ειρηνική και ασφαλή διαμαρτυρία για την προστασία του κριλ, της βασικής τροφής των πιγκουίνων και των φαλαινών.

Παρόλο που ο καπετάνιος της μηχανότρατας ενημερώθηκε πολλές φορές για την ειρηνική φύση και τον σκοπό της δράσης, το αλιευτικό σκάφος αύξησε δραματικά την ταχύτητά του και για λόγους ασφάλειας αποφασίστηκε να κατέβουν οι ακτιβιστές και να σταματήσει η δράση.

Η Greenpeace μαζί με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες καλεί τη βιομηχανία αλιείας του κριλ να σταματήσει αμέσως όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες σε περιοχές που εξετάζονται για προστασία από την Επιτροπή του Ανταρκτικού Ωκεανού.

Paul Hilton (3)

Η μηχανότρατα είχε εντοπιστεί να αλιεύει κριλ σε προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή. Η δράση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης αλιευμάτων από τη μηχανότρατα στο ψυγείο-πλοίο Skyfrost, ένα πλοίο υπό σημαία Παναμά αλλά ελληνικών συμφερόντων, κοντά στο νησί Γκρίνγουιτς, στο στενό Μπράνσφιλντ της Ανταρκτικής.

Τα πλοία ήταν αγκυροβολημένα κοντά σε μία ειδικά προστατευόμενη περιοχή, παρά τις πιθανές επιπτώσεις στην άγρια φύση και το βυθό.

“Οι ακτιβιστές της Greenpeace έστειλαν σήμερα μήνυμα στη βιομηχανία αλιείας κριλ ότι τα νερά της Ανταρκτικής δεν της ανήκουν. Αντιθέτως, ανήκουν σε όλους μας και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε”, δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, συντονίστρια εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

“Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αξίζει να απειλεί ένα τόσο ευάλωτο οικοσύστημα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη βιομηχανία αλιείας να κλέψει από τις φάλαινες και τους πιγκουίνους τη βασική τους τροφή”, πρόσθεσε η Άντζελα Λάζου Dean.

Η βιομηχανική αλιεία επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς στον Ανταρκτικό Ωκεανό στοχεύοντας το κριλ, το οποίο πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής (ιχθυέλαιο) πλούσιο σε Ωμέγα 3, ως ιχθυοτροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ακόμη και ως ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα.

Paul Hilton (1)

Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Greenpeace αποκάλυψε ότι η εντατική αλιεία κριλ σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές προκαλεί ανταγωνισμό με ζώα όπως οι φάλαινες και οι πιγκουίνοι για την τροφή τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο τα παρθένα νερά της Ανταρκτικής από πιθανές πετρελαιοκηλίδες και πυρκαγιές.

Το κριλ είναι ένα μικρό καρκινοειδές και μοιάζει σαν μία μικροσκοπική γαρίδα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη της τροφικής αλυσίδας στην Ανταρκτική, εξασφαλίζοντας την επιβίωση μίας πληθώρας ζώων, όπως φάλαινες, φώκιες και πιγκουίνοι.

Η αλιεία του επιτρέπεται σε διάφορα μέρη του Ανταρκτικού Ωκεανού, ωστόσο η δημιουργία ενός καλά διαχειριζόμενου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, συμπεριλαμβανομένης μίας περιοχής συνολικής έκτασης 1,8 εκατομμυρίων τ.χιλ, θα συμβάλει στην προστασία ενός από τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Η συγκεκριμένη πρόταση θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταρκτικού Ωκεανού τον Οκτώβριο του 2018.

Η Greenpeace καλεί τη βιομηχανία αλιείας του κριλ να αναλάβει την ευθύνη της για την προστασία των υδάτων και της άγριας φύσης της Ανταρκτικής και να σταματήσει αμέσως την αλιεία σε όλες τις περιοχές που εξετάζονται για προστασία, καθώς και να υποστηρίξει τις προτάσεις για δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην περιοχή.

Διαφήμιση