Αρχική Διάστημα Το νερό στον Άρη απορροφήθηκε σαν σφουγγάρι, σύμφωνα με νέες έρευνες

Το νερό στον Άρη απορροφήθηκε σαν σφουγγάρι, σύμφωνα με νέες έρευνες

0
Διαφήμιση

Όταν ψάχνουν για ζωή οι επιστήμονες αναζητούν πρώτα ένα στοιχείο κλειδί για τη διατήρησή τους: Το νερό. Αν και η σημερινή επιφάνεια του Άρη είναι άγονη, ένα ίχνος στοιχείων καταδεικνύει έναν ζεστό,, υγρό πλανήτη, όπου το νερό έρεε ελεύθερα.

Το αίνιγμα του τι συνέβη σε αυτό το νερό είναι μακροχρόνιο και ανεπίλυτο. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Nature ” υποδηλώνει ότι αυτό το νερό είναι πλέον “εγκλωβισμένο” στους βράχους του Άρη.

mars (3).jpg

Οι επιστήμονες στο Τμήμα Επιστημών της Γης της Οξφόρδης προτείνουν ότι η επιφάνεια του Άρη αντιδρά με το νερό και στη συνέχεια απορροφάται, αυξάνοντας την οξείδωση των πετρωμάτων στη διαδικασία και καθιστώντας τον πλανήτη ακατοίκητο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία του νερού χάθηκε στο διάστημα ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, όταν είτε χτυπήθηκε από τους ηλιακούς ανέμους υψηλής έντασης, είτε μετατράπηκε σε πάγο κάτω από την επιφάνεια. Ωστόσο, αυτές οι θεωρίες δεν εξηγούν πού έχει χαθεί όλο το νερό.

mars (4).jpg

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Jon Wade, ερευνητή του NERC στο Τμήμα Επιστημών της Γης της Οξφόρδης, εφάρμοσε μεθόδους μοντελοποίησης που χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν τη σύνθεση των γήινων πετρωμάτων για να υπολογίσουν πόσο νερό μπορεί να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του Άρη. Η ομάδα αξιολόγησε το ρόλο που έχει η θερμοκρασία των βράχων, η υποεπιφανειακή πίεση και η γενική σύνθεση του Άρη, στις πλανητικές επιφάνειες.

mars (1).png

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι βράχοι στον Άρη μπορούν να συγκρατήσουν περίπου 25% περισσότερο νερό από ό, τι στη Γη, και σαν αποτέλεσμα επέσυραν το νερό από την επιφάνεια του Άρη στο εσωτερικό του.

Ο Δρ Wade είπε: “Το σημερινό σύστημα με τις τεκτονικές πλάκες αποτρέπει δραστικές μεταβολές στα επίπεδα επιφανειακών υδάτων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση των νερών πριν εισέλθουν στο σχετικά ξηρό μανδύα της Γης.

mars (5).jpg

Αλλά ούτε στην πρώιμη Γη ούτε ο Άρης είχαν αυτό το σύστημα ανακύκλωσης νερού. Η αντίδραση νερού-βράχου άλλαξε την ορυκτολογία της πέτρας και προκάλεσε την πλανητική επιφάνεια να στεγνώσει και να γίνει αφιλόξενο στη ζωή. “

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί η γη δεν έχει βιώσει ποτέ αυτές τις αλλαγές, είπε: «Ο Άρης είναι πολύ μικρότερος από τη Γη, με ένα διαφορετικό προφίλ θερμοκρασίας και υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο του πυριτίου στον μανδύα του. Είναι μόνο λεπτές διακρίσεις, αλλά προκαλούν σημαντικά αποτελέσματα, με την πάροδο του χρόνου και έκαναν την επιφάνεια του Άρη πιο επιρρεπή στην αντίδραση με τα επιφανειακά ύδατα.

mars (6).jpg

Από τους παράγοντες αυτούς, η γεωλογική χημεία του πλανήτη βυθίζει φυσικά το νερό κάτω στο μανδύα, ενώ στους ενυδατωμένους βράχους της Γης τείνουν να επιπλέουν μέχρι να αφυδατωθούν.”

Πολλές θεωρίες έχουν υποβληθεί για να εξηγήσουν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο έγινε αυτή η διαφοροποίηση. “Σε γενικές γραμμές, οι εσωτερικοί πλανήτες στο ηλιακό σύστημα έχουν παρόμοια σύνθεση, αλλά οι λεπτές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν δραματικές διαφορές – για παράδειγμα, τη χημεία των πετρωμάτων. υπό οριακά πιο οξειδωτικές συνθήκες”, κατέληξε.

Διαφήμιση