Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Φθηνότερη η κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ από τη διατήρηση των υφιστάμενων άνθρακα

Φθηνότερη η κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ από τη διατήρηση των υφιστάμενων άνθρακα

0
Διαφήμιση

Κατά 26% μειώθηκαν το 2017 οι τιμές για τις νέες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Οι τιμές μειώθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η μείωση ήταν τέτοια ώστε πλέον η κατασκευή νέων εμπορικών μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας φθηνότερη από τη διατήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Lazard, οι τιμές για αυτές τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας αυξήθηκαν κατά το τελευταίο έτος, ενώ το κόστος για ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να μειώνεται δραματικά.

Δύο βασικοί παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση των τιμών, η βελτίωση της τεχνολογίας και η αυξημένη χρήση διαγωνισμών για την προώθηση της ανταγωνιστικής τιμολόγησης.

Πλέον η φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι ικανή να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό με την ίδια ποσότητα φωτός. Στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, οι σημερινές ανεμογεννήτριες μπορούν να παράγουν την ίδια ισχύ από ανέμους 17 χιλιομέτρων την ώρα, με αυτήν που παράγουν ανεμογεννήτριες μίας δεκαετίας από ανέμους διπλάσιας ταχύτητας, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Εξάλλου, οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Αν και είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες και βοηθούν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα έργα μεγάλης κλίμακας μπορούν πλέον να προχωρήσουν χωρίς αυτές, όπως, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κρατικές επιδοτήσεις καταργήθηκαν το 2016.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here