Αρχική Ενέργεια Σε διαβούλευση το ν/σ για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε διαβούλευση το ν/σ για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

0
Διαφήμιση

Η οργάνωση και διαχείριση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων, επιδιώκεται με το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που τέθηκε σε διαβούλευση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της αγοράς και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και ευρύτερα διεθνή πρότυπα.

Σκοπός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων.

Στην Ανώνυμη Εταιρεία που θα συσταθεί θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Στην εταιρεία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (target model) και τους κανόνες της ενοποιημένης αγοράς.

Μετά την απόσχιση, στις αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ θα παραμείνει η διαχείριση των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης, γι. αυτό και θα μετονομασθεί σε «Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης».

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχόλια και παρατηρήσεις, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here