Αρχική Επιστήμη Τελικά οι σκύλοι είναι πιο εγκεφαλικοί και έξυπνοι από τις γάτες- Τι...

Τελικά οι σκύλοι είναι πιο εγκεφαλικοί και έξυπνοι από τις γάτες- Τι βρήκνα για τα άλλα ζώα (βίντεο))

0
Διαφήμιση

Έχει να κάνει με τον εγκέφαλό τους, συγκεκριμένα τον αριθμό των νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό τους: τα “μικρά κύτταρα” που σχετίζονται με τη σκέψη, τον προγραμματισμό και τη σύνθετη συμπεριφορά – όλα θεωρούνται ξεχωριστά στοιχεία της νοημοσύνης.

Η πρώτη μελέτη για την καταμέτρηση του αριθμού των φλοιωδών νευρώνων στον εγκέφαλο ορισμένων σαρκοφάγων, συμπεριλαμβανομένων των γάτων και των σκύλων, έχει διαπιστώσει ότι τα σκυλιά έχουν σημαντικά περισσότερα πλεονεκτήματα από αυτά από τις γάτες.

skilosgata (4).jpg

“Σε αυτή τη μελέτη, μας ενδιαφέρει να συγκρίνουμε διάφορα είδη σαρκοφάγων για να δούμε πώς οι αριθμοί των νευρώνων στο μυαλό τους σχετίζονται με το μέγεθος του εγκεφάλου τους, συμπεριλαμβανομένων μερικών αγαπημένων ειδών συμπεριλαμβανομένων των γατών και των σκύλων, των λιονταριών και την καφέ αρκούδα”, δήλωσε ο Associate Καθηγητής Ψυχολογίας και Βιολογικών Επιστημών Suzana Herculano-Houzel, ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο για την ακριβή μέτρηση του αριθμού των νευρώνων στους εγκεφάλους.

skilosgata (6).jpg

Τα αποτελέσματα της μελέτης περιγράφονται σε ένα έγγραφο με τίτλο “Τα σκυλιά έχουν τους περισσότερους νευρώνες, αν και όχι το μεγαλύτερο εγκέφαλο μεταξύ σωματικής μάζας και αριθμού νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό” που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Neuroanatomy.

Όσον αφορά τα σκυλιά και τις γάτες, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έχουν περίπου 530 εκατομμύρια φλοιώδεις νευρώνες ενώ οι γάτες έχουν περίπου 250 εκατομμύρια. (Αυτό συγκρίνεται με 16 δισεκατομμύρια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.)

«Πιστεύω ότι ο απόλυτος αριθμός των νευρώνων που έχει ένα ζώο, ειδικά στον εγκεφαλικό φλοιό, καθορίζει τον πλούτο της εσωτερικής ψυχικής τους κατάστασης και την ικανότητά τους να προβλέψουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους με βάση την εμπειρία του παρελθόντος», εξηγεί ο Herculano-Houzel.

«Αυτό σημείνει ότι τα σκυλιά έχουν τη βιολογική ικανότητα να κάνουν πολύ πιο περίπλοκα και ευέλικτα πράγματα με τη ζωή τους από ό, τι οι γάτες»
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους εγκεφάλους ενός ή δύο δειγμάτων από οκτώ είδη σαρκοβόρων: κουνάβια, ρακούν, γάτες, σκύλους, ύενα, λιοντάρια και καφέ αρκούδες.

skilosgata (8).jpg

Αναμενόταν ότι οι μετρήσεις τους θα επιβεβαιώνουν την διαισθητική υπόθεση ότι οι εγκέφαλοι των σαρκοφάγων θα πρέπει να έχουν περισσότερους φλοιώδεις νευρώνες από τα φυτοφάγα. Αυτό συμβαίνει επειδή το κυνήγι είναι πιο απαιτητικό, από άποψη γνώσης, σε σύγκριση με την στρατηγική των φυτοφάγων να βρίσκουν εύκολα την τροφή τους.

Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν συμβαίνει. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναλογία των νευρώνων στο μέγεθος του εγκεφάλου στα μικρά και μεσαία σαρκοφάγα ήταν περίπου η ίδια με αυτή των φυτοφάγων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει εξίσου μεγάλη εξελικτική πίεση στα φυτοφάγα για να αναπτυχθεί η δύναμη του εγκεφάλου για να ξεφύγουν από τα σαρκοφάγα που τα κυνηγούν.

skilosgata (9).jpg

Στην πραγματικότητα, για τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ο λόγος μεγέθους νευρώνα-προς-εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος. Η αρκούδα είναι ένα ακραίο παράδειγμα. Ο εγκέφαλός της είναι 10 φορές μεγαλύτερος από μια γάτα, αλλά έχει περίπου τον ίδιο αριθμό νευρώνων.

Το κυνήγι απαιτεί πολλή ενέργεια, ιδιαίτερα για μεγάλα αρπακτικά ζώα, και τα διαστήματα μεταξύ επιτυχών είναι απρόβλεπτα. Αυτό εξηγεί γιατί τα λιοντάρια περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους ανάπαυσης και ύπνου.

skilosgata (5).jpg

Από την άποψη της ενέργειας, ο εγκέφαλος είναι το πιο ακριβό όργανο στο σώμα και οι απαιτήσεις του είναι ανάλογες με τον αριθμό των νευρώνων. Χρειάζεται επίσης ενέργεια συνεχώς. Κατά συνέπεια, η ποσότητα κρέατος που οι μεγάλοι κυνηγοί μπορούν να σκοτώσουν και να καταναλώσουν και η διαλείπουσα φύση της σίτισης φαίνεται να περιορίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

skilosgata (11).jpg

Τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν επίσης την επικρατούσα άποψη ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν μικρότερο εγκέφαλο από τα άγρια ξαδέλφια τους. Οι αναλογίες του μεγέθους του εγκεφάλου στο σωματικό βάρος του εγχώριου είδους που ανέλυσε – κουνάβι, γάτα και σκύλος – δεν κλιμακώνονται με τρόπο σημαντικά διαφορετικό από εκείνο των άγριων συγγενών τους – ρακούν, υένα, λιοντάρι και αρκούδα.

https://www.youtube.com/watch?v=8Ah5G9iYLO0

 

Διαφήμιση