Αρχική Επιλεγμένα Ένα λαμπερό μενού από τον Σεφ Παναγιώτη Μπουρτσουκλή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Ένα λαμπερό μενού από τον Σεφ Παναγιώτη Μπουρτσουκλή για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

0
Διαφήμιση

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και η σκέψη γυρίζει ήδη γύρω από το γιορτινό τραπέζι για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το μόνο που χρειάζεστε για να τους καταπλήξετε είναι φαντασία, αγάπη και … το μενού του διακεκριμένου σεφ Παναγιώτη Μπουρτσουκλή που μας προτείνει και μία απλή αλλά ξεχωριστή βασιλόπιτα. Και στο τέλος μία συνταγή έκπληξη!

Πρώτο πιάτο

1

Τορτίγια με καπνιστό Σολωμό

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 τορτίγιες σταρένιες 25 cm
  • 400gr σολομό καπνιστό σε φέτες
  • 80gr τυρί κρέμα
  • Αστεροειδή γλυκάνισο
  • Ρόκα
  • Μαϊντανό
  • Λευκό πιπέρι
  • Ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Απλώνουμε με σπατουλίτσα το τυρί στις τορτίγιες, στο οποίο προηγουμένως έχουμε αναμίξει ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο τριμμένο γλυκάνισο.

Έπειτα βάζουμε μία στρώση φύλλα ρόκας και από επάνω μία φέτα καπνιστού σολομού τον οποίο έχουμε καλύψει με λευκό πιπέρι.

Τυλίγουμε κάνοντας ένα αφράτο ρολό και το κρατάμε σταθερό με 3 καλαμάκια από σουβλάκι

Το κόβουμε σε ροδέλες και τα στήνουμε σε πιατέλα γαρνίροντας με ξύσμα λεμονιού.

Δεύτερο Πιάτο

2

Στήθος Πάπιας με δενδρολίβανο και σταφίδες

ΥΛΙΚΑ:

  • 2   στήθη πάπιας με δέρμα
  • 1   ποτήρι λευκό κρασί
  • 1   φλούδα πορτοκαλιού
  • 100gr βούτυρο αγελαδινό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • Αλάτι, Πιπέρι, Δενδρολίβανο, Σταφίδες, Μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κάνουμε μία τομή στην κάτω μεριά του στήθους της πάπιας και βάζουμε 2 μπαχάρια, αλάτι, πιπέρι και το κλωναράκι δενδρολίβανου.

Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε την πάπια σε μέτρια φωτιά.

Σταδιακά ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού.

Όταν ροδίσει καλά σβήνουμε με το κονιάκ και ρίχνουμε τις σταφίδες με το λευκό κρασί.

Αφαιρούμε την πάπια και δένουμε την σάλτσα μας με τα αλεύρι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα τοποθετώντας πρώτα την σάλτσα και από πάνω το τραγανό στήθος της πάπιας.

Τρίτο Πιάτο

3

Αχλάδια μεθυσμένα σε Πόρτο

ΥΛΙΚΑ:

  • 6   Αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα
  • 2   κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1   ξύλο κανέλας
  • 6   καρφάκια γαρύφαλλο
  • 2   κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 1   ποτήρι κρασί «Πόρτο» (200ml)
  • 6   κερασάκια “μαρασκίνο”
  • Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σοτάρουμε στο βούτυρο τ’ αχλάδια και ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.

Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν τα σβήνουμε με το κρασί και τ’ αφήνουμε έως ότου δέσει καλά η καραμέλα μας.

Σερβίρουμε σε βαθιά μπολάκια και τα γαρνίρουμε με τα κερασάκια “μαρασκίνο”.

Βασιλόπιτα με μαστίχα

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γρ, βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Λίγο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φαρίνα απ 500 γρ. «Μύλοι Αγίου Γεωργίου»
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 σούπας μαστίχα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκαλί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ διαδοχικά το βούτυρο, την ζάχαρη, τ’ αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, και το γάλα.

Έπειτα προσθέτουμε την φαρίνα, την βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.

Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 40min περίπου.

Όταν κρυώσει την σερβίρουμε σε μία πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

6

Ex. Chef Μπουρτσουκλής Παναγιώτης

Ιδιοκτήτης στο εστιατόριο Κόκκινα πιθάρια Βυτίνα Αρκαδίας

Ιδιοκτήτης στο ξενοδοχείο Nymfasia Arcadia Resort 4**** Βυτίνα Αρκαδίας.

Και μια συνταγή έκπληξη από τον σεφ Χρήστο Ρομπότο

Διαβάστε ακόμα: Πώς να αποφύγετε τα κιλά και τη βαρυστομαχιά των εορτών

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here