Αρχική Επιστήμη Πρωτοφανές! Οι λευκοί αμερικανικοί γερανοί ζευγαρούν από… ανήλικα

Πρωτοφανές! Οι λευκοί αμερικανικοί γερανοί ζευγαρούν από… ανήλικα

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών από τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία διαπίστωσε ότι πολλοί λευκοί αμερικανικοί γερανοί ζευγαρώνουν ακόμη και πριν είναι αρκετά μεγάλοι για να ζευγαρώσουν.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Behaviour, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους για τα σπάνια πουλιά και προσφέρει κάποιες απόψεις για το γιατί τα πουλιά ζευγαρώνουν τόσο νωρίς και γίνονται φίλοι για ζωή.

whoopingcrane (3).jpg

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι λευκοί αμερικανικοί γερανοί, όπως και πολλά άλλα είδη πτηνών, δεσμεύονται για τη ζωή τους με τους συντρόφους τους.

Η πρακτική, έδειξε άλλη έρευνα, βελτιώνει τους αριθμούς αναπαραγωγής και βοηθά τα πουλιά να ζουν περισσότερο, επειδή τα ζευγάρια κοιτάζουν ο ένας για τον άλλο εναντίον των αρπακτικών και σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν ο ένας τον άλλο στην αναζήτηση τροφής για φαγητό.

whoopingcrane (4).jpg

Δυστυχώς, οι λευκοί αμερικανικοί γερανοί εξακολουθούν να είναι αρκετά σπάνιοι μετά από σχεδόν εξαφάνιση στη Βόρεια Αμερική από τη δεκαετία του 1940.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση τους έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθυσμού, αλλά θεωρούνται ακόμη ένα εξαιρετικά απειλούμενο είδος.
Οι επιστήμονες προσέφεραν συσκευές παρακολούθησης σε 89 από τα πτηνά που επανεισάγονται στα ανατολικά ΗΠΑ το 2001 και τα μελετούν από τότε.

whoopingcrane (5).jpg

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, είδαν την ανάπτυξη 58 συνεργασιών ανδρών και γυναικών. Αλλά ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι το 62 τοις εκατό των συνεργασιών ξεκίνησε πριν τουλάχιστον ένα από τα πουλιά ήταν αρκετά μεγάλος για να μοιραστεί.

Σημείωσαν ότι η συνένωση άρχισε να γίνεται κατά μέσο όρο ένα έτος πριν από το ζευγάρωμα, αν και υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις – βρήκαν, για παράδειγμα, ότι σε 16 από τα ζευγαρώματα, η συνένωση άρχισε ήδη δύο χρόνια πριν το ζευγάρωμα.

whoopingcrane (2).jpg

Επίσης, υπήρχε ένα ζευγάρι που «φλέρταρε» για τέσσερα και μισό χρόνια πριν ζευγαρώσουν. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές βρήκαν επίσης μερικά παραδείγματα ζευγαριού συνδεδεμένα πριν από το ζευγάρωμα, αλλά στη συνέχεια άλλαζαν και επέλεγαν άλλο σύντροφο!

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ητο πρόωρο φλερτ είναι πιθανό μέρος μιας διαδικασίας εύρεσης της σωστής προσαρμογής – αν πρόκειται να παραμείνουν ζευγάρι για ολόκληρη τη τη ζωή τους στη συνέχεια. Έτσι θα ήταν λογικό να δοκιμάσουν πρώτα τη συμβατότητά τους!

whoopingcrane (9).jpg

Διαφήμιση