Αρχική Ενέργεια Eurostat: Σε Ελλάδα και Κύπρο οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα

Eurostat: Σε Ελλάδα και Κύπρο οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα

0
Διαφήμιση

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφονται σε Ελλάδα, Κύπρο και Βέλγιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που σημειώνει ότι στο εξεταζόμενο διάστημα στην Ε.Ε. η μέση τιμή υποχώρησε και στην Ευρωζώνη παρουσίασε οριακή αύξηση.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση οι τιμές υποχώρησαν παντού και στην Ελλάδα, αλλά πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Οι δείκτες είναι αρνητικοί για την Ελλάδα εφόσον υπολογιστεί το βιοτικό επίπεδο.

Αναλυτικά σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 η τιμή στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 19,4 ευρώ/100 kWh.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αύξηση της τιμής κατά 12,8%, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο (αύξηση 22%). Ενδεικτικά την ίδια περίοδο η μέση τιμή στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 0,5% έναντι αύξησης 0,5% στην Ευρωζώνη.

Η Εurostat μετέτρεψε τις τιμές και σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), δηλαδή υπολόγισε με ενιαίο τρόπο το βιοτικό επίπεδο, όπου προέκυψε ότι η τιμή στην Ελλάδα ήταν κατά τρεις μονάδες ψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. και περίπου δύο μονάδες της Ευρωζώνης.

Φόροι το 41% της συνολικής τιμής

Οι φόροι και το πάγιο στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα το 41% της συνολικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά, έναντι μέσου όρου 37% στην Ε.Ε. και 40% στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης η τιμή στην Ελλάδα ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017 πολύ χαμηλότερη από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον αντίστοιχο της κατανάλωσης 100 kwh σε φυσικό αέριο η τιμή στην Ελλάδα ήταν 5,6 ευρώ, δηλαδή περίπου στο 1/3 της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 η τιμή φυσικού αερίου για οικιακή χρήση υποχώρησε στη χώρα μας 0,7% έναντι υποχώρησης 6,3% στην Ε.Ε. και 4,4% στην Ευρωζώνη.

Η τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο σε ΜΑΔ, δηλαδή με υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου η τιμή είναι ελαφρώς υψηλότερη.

Αντίθετα, οι φόροι και το πάγιο στην κατανάλωση φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν μόλις το 16% της συνολικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Η διαφορά σε σχέση με το 41% που πληρώνουν στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τεράστια.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. (PDF)

Διαφήμιση