Αρχική Επιστήμη Ενδείξεις…τηλεπάθειας; Η ανταλλαγή ματιών με τα μωρά συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα!

Ενδείξεις…τηλεπάθειας; Η ανταλλαγή ματιών με τα μωρά συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα!

0
Διαφήμιση

Η ανταλλαγή ματιών καθιστά τα εγκεφαλικά κύματα των ενηλίκων και των μωρών ικανά να συγχρονίζονται μεταξύ τους – τα οποία είναι πιθανό να υποστηρίξουν την επικοινωνία και τη μάθηση – σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge!

Όταν ένας γονέας και το βρέφος αλληλεπιδρούν, διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς τους μπορούν να συγχρονιστούν, συμπεριλαμβανομένου του βλέμματός τους, των συναισθημάτων και του καρδιακού ρυθμού, αλλά λίγα είναι γνωστά για το αν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα συγχρονίζεται και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού.

mora (1).jpg

Τα εγκεφαλικά κύματα αντικατοπτρίζουν τη δραστηριότητα εκατομμυρίων νευρώνων σε επίπεδο ομάδας και εμπλέκονται στη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δύο ενήλικες μιλούν ο ένας στον άλλο, η επικοινωνία είναι πιο επιτυχημένη εάν οι εγκέφαλοι είναι σε συγχρονισμό.

Οι ερευνητές στο εργαστήριο Baby-LINC στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διενήργησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν εάν τα βρέφη μπορούν να συγχρονίσουν τους εγκέφαλούς τους με τους ενήλικες και εάν η επαφή με τα μάτια μπορεί να επηρεάσει αυτό. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

mora (6).jpg

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα μοντέλα εγκεφαλικών κυμάτων 36 παιδιών (17 στο πρώτο πείραμα και 19 στο δεύτερο) χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), το οποίο μετρά τα πρότυπα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων σε ένα καπάκι κρανίου που φοριούνται από τους συμμετέχοντες. Συγκρίθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των βρεφών με εκείνη των ενηλίκων που τραγουδούσαν στα βρέφη.

Στο πρώτο από τα δύο πειράματα, το βρέφος παρακολούθησε ένα βίντεο μιας γυναίκας καθώς τραγουδούσε. Πρώτον, η γυναίκα – των οποίων τα πρότυπα εγκεφαλικών κυμάτων είχαν ήδη καταγραφεί – κοιτούσε απευθείας το βρέφος.

mora (5).jpg

Στη συνέχεια, γύρισε το κεφάλι της για να αποτρέψει το βλέμμα της, ενώ εξακολουθούσε να τραγουδάει βρεφικά ποιήματα. Τέλος, γύρισε το κεφάλι της μακριά, αλλά τα μάτια της κοίταζαν πίσω στο βρέφος.

Όπως αναμενόταν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύματα των παιδιών ήταν πιο συγχρονισμένα με τους ενήλικες όταν το βλέμμα του ενήλικα συναντούσε το βρέφος σε σύγκριση με το πότε το βλέμμα του αποφεύχθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο συγχρονιστικό αποτέλεσμα συνέβη όταν τα μάτια των ενηλίκων κοιτούσαν άμεσα στα μάτια του βρέφους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το βλέμμα φαίνεται πολύ σκόπιμο και έτσι παρέχει ένα ισχυρότερο μήνυμα στο βρέφος ότι ο ενήλικας σκοπεύει να επικοινωνήσει μαζί του.

mora (7).jpg

Στο δεύτερο πείραμα, ένας πραγματικός ενήλικας αντικατέστησε το βίντεο. Φαινόταν μόνο απευθείας στο βρέφος ή απομάκρυνε το βλέμμα του ενώ τραγουδούσε.

Αυτή τη φορά, τόσο τα βρέφη όσο και οι ενήλικες έγιναν πιο συγχρονισμένοι στην εγκεφαλική δραστηριότητα του άλλου όταν δημιουργήθηκε αμοιβαία επαφή με τα μάτια.

Αυτό συνέβη, παρόλο που ο ενήλικας μπορούσε να δει το μωρό ανά πάσα στιγμή και τα βρέφη είχαν εξίσου ενδιαφέρον να κοιτάζουν τον ενήλικα ακόμη και όταν κοίταζε μακριά.

mora (8).jpg

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό δείχνει ότι ο συγχρονισμός εγκεφαλικών κυμάτων δεν οφείλεται μόνο στο να βλέπεις ένα πρόσωπο ή να βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον, αλλά να μοιράζεσαι μια πρόθεση να επικοινωνήσεις.

«Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό, που προκαλεί το συγχρονισμό της εγκεφαλικής δραστηριότητας και σίγουρα δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ανακαλύψει τηλεπάθεια, αν και τα βρέφη μπορούν να συγχρονίσουν τον εγκέφαλό τους σε κάποιον άλλο, ακριβώς όπως οι ενήλικες μπορούν. Και προσπαθούσαμε επίσης να καταλάβουμε τι προκαλεί το συγχρονισμό», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Πάντως , όπως τόνισαν, «τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι ο συγχρονισμός του εγκεφάλου που παρατηρούσαμε ήταν σε τόσο μεγάλες χρονικές κλίμακες – τριών έως εννέα ταλαντώσεων ανά δευτερόλεπτο»

Διαφήμιση