Αρχική Ενέργεια Στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύουν τα ΕΛΤΑ

Στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύουν τα ΕΛΤΑ

0
Διαφήμιση

Με «όπλο» τους το εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών τα ΕΛΤΑ σκοπεύουν να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ο πρώτος εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα εγχείρημα  στο οποίο δραστηριοποιούνται οι υπηρεσίες ενέργειας της εταιρίας από τον περασμένο Απρίλιο.

 

Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ecozen ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΛΤΑ  Άγγελος Πρωτοψάλτης, «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αντιμετωπίζουν με ίση σπουδαιότητα την ποιότητα των υπηρεσιών και το οικονομικό όφελος που θα προσφέρουν στους καταναλωτές». Ο κ. Πρωτοψάλτης προσθέτει ότι «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησαν την δραστηριότητα έχοντας σε λειτουργία πληροφοριακό σύστημα εγκατεστημένο σε όλα τα καταστήματα, ώστε κάθε πελάτης να μπορεί να εξυπηρετηθεί όπου βρίσκεται. Είναι μια δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν προσφέρεται στους καταναλωτές από κανένα άλλο εναλλακτικό προμηθευτή».

Συνέντευξη στην Τέτη Ηγουμενίδη, tetiigoumenidi@gmail.com

  • Ποιος είναι ο στόχος των ΕΛΤΑ αναφορικά με τη δραστηριοποίησή του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ποια θέση επιδιώκει να λάβει στην αγορά αυτή.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι η ελληνική επιχείρηση με το μεγαλύτερο δίκτυο (1500 σημεία )εξυπηρέτησης πελατών με φυσική παρουσία. Έχοντας σαν πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών τους επέκτειναν την δραστηριότητα τους και το τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της ήδη απελευθερωμένης αγοράς. Ξεκίνησαν την 24η Απριλίου 2017 και ήδη καταγράφουν έντονη αυξητική διείσδυση στην αγορά. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα ο πρώτος εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη δραστηριοποίησή του ΕΛΤΑ στην ενέργεια; Ποια τα πρώτα δείγματα από την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν ήδη πελάτες, σχεδόν όλους τους  κατοίκους  της χώρας. Τους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εισπράξει το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών κάθε κατηγορίας. Τα σημερινά δεδομένα επιτρέπουν την εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2018 θα καταγράφει και στον ενεργειακό πίνακα των εναλλακτικών προμηθευτών σημαντική ανοδική τάση και διακριτή θέση για την ΕΛΤΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

  • Υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ΕΛΤΑ στην αγορά αυτή έναντι των υπολοίπων εναλλακτικών παρόχων; Το όπλο σας είναι μόνον η χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τη ΔΕΗ; Σκοπεύετε να είστε οι φθηνότεροι;

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αντιμετωπίζουν με ίση σπουδαιότητα την ποιότητα των υπηρεσιών και το οικονομικό όφελος που θα προσφέρουν στους καταναλωτές. Έχουν δημοσιοποιήσει την τιμολογιακή τους πολιτική από την 24η  Απριλίου 2017 , που δίνει στους καταναλωτές όφελος στη δαπάνη τους για ενέργεια έως και 20% (σε σύγκριση με την ΔΕΗ)  ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν. Η ΕΛΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αξιοποιεί πλήρως τα λειτουργικά δεδομένα της εταιρείας, έχοντας πάντα σαν στόχο η δραστηριότητα στην ηλεκτρική ενέργεια να είναι οικονομικά αποδοτική.

  • Τι χρειάσθηκε να μετασχηματίσετε στα ΕΛΤΑ προκειμένου να μπείτε σε αυτή τη νέα ακόμα για σας δραστηριότητα;

Η ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας δημιούργησε για το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης δύο νέες προκλήσεις. Την εκπαίδευση μιας ομάδας στελεχών που θα μπορούν να ανταποκρίνονται αξιόπιστα στην έντονη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και τον προσανατολισμό των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με καταναλωτές (καταστήματα και ταχυδρόμοι) στην πώληση υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας. Αφ’ ενός μεν δημιουργήθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Ηλεκτρικής Ενέργειας που στελεχώθηκε από εργαζόμενους της εταιρείας και αφετέρου οργανώθηκαν πλήθος σεμιναρίων σε όλη τη χώρα για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησαν την δραστηριότητα έχοντας σε λειτουργία πληροφοριακό σύστημα εγκατεστημένο σε όλα τα καταστήματα, ώστε κάθε πελάτης να μπορεί να εξυπηρετηθεί όπου βρίσκεται. Είναι μια δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν προσφέρεται στους καταναλωτές από κανένα άλλο εναλλακτικό προμηθευτή.

  • Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο θεσμικής ωρίμανσης στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πως μπορεί να καταστεί ουσιαστικότερη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;

Το γενικό θεσμικό πλαίσιο έχει ουσιαστικά προσδιορισθεί από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η διάρθρωση της ελληνικής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί εντός του 2018, όπως έχει εξαγγελθεί. Ο σχεδιασμός όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε (ΔΕΘ 2017) από τον Υπουργό Ενέργειας και τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα μετασχηματίσει την «αναγκαστική χονδρεμπορική» σε «χρηματιστηριακού τύπου αγορά», όπως  έχει ήδη γίνει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά όμως αφορούν την οργάνωση της αγοράς. Η τεκμηρίωση της απελευθέρωσης της αγοράς θα γίνει όταν το ενεργειακό μερίδιο της ΔΕΗ θα είναι κάτω από 50%. Τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία σε αυτό το θέμα. Οι περσινές εξαγγελίες της ΔΕΗ για «έκπτωση συνέπειας 15%» και ρυθμίσεις έως 36 μήνες είχαν ουσιαστικά δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία απελευθέρωσης. Ειδικότερα η έκπτωση συνέπειας πίεσε τις προσφερόμενες από τους εναλλακτικούς προμηθευτές τιμές προς τα κάτω, οριακά πάνω από το κόστος αγοράς και μακράν από τις τιμές ενέργειας σε ευρωπαϊκές αγορές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το «μοντέλο στόχος» (target model) δεν αφορά μόνο την τεχνική διασύνδεση, αλλά και την εξισορρόπηση των τιμών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

  • Η ενέργεια αποτελεί έναν «ευαίσθητο» τομέα που έχει να κάνει με το Περιβάλλον. Πως αυτό το εντάσσετε στις αποφάσεις σας;

Η ηλεκτρική ενέργεια όντως έχει να κάνει με το περιβάλλον, αλλά αποτελεί και ένα ζωτικό στοιχείο στο  σύγχρονο τρόπο ζωής. Η ψηφιακή επικοινωνία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και αφήνει τα δάση να αναπτυχθούν. Η αλόγιστη σπατάλη είναι που πρέπει να ελεγχθεί! Σήμερα το σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης δεν δίνει πληροφορίες στον καταναλωτή. Αυτό θα το δώσουμε εμείς με απλό τρόπο. Η παρουσίαση της εφαρμογής θα γίνει στο κεντρικό μας κατάστημα ΕΛΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ που θα ανοίξει σε λίγες βδομάδες στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

Διαφήμιση