Αρχική Καταστροφές Εντάσεις στην γερμανική κυβέρνηση λόγω γλυφοσάτης

Εντάσεις στην γερμανική κυβέρνηση λόγω γλυφοσάτης

0
Διαφήμιση

Εντάσεις προκαλεί στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη από την ειδική επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε., σε μια περίοδο που συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το «πράσινο φως» για τη χρήση της γλυφοσάτης για άλλη μια πενταετία δόθηκε ουσιαστικά χάρη στη θετική ψήφο του εκπροσώπου της Γερμανίας. Την οδηγία αυτή του έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία απείχε από τις ψηφοφορίες, λόγω των διαφωνιών που εκφράζονταν για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τελικά, ψήφισε υπέρ, αφού ζήτησε ορισμένες τροποποιήσεις, όπως περιορισμούς στη χρήση του χημικού και προστασία της βιοποικιλότητας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, που πρόσκειται στο SPD, κατηγόρησε αμέσως τον ομόλογό της της Γεωργίας ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, κάνοντας λόγο για «ρήξη της εμπιστοσύνης» στους κόλπους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτοί που ελπίζουν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων στον συνασπισμό» δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόνισε.

Η Χέντρικς δεν έκρυψε την οργή της, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, είχε εξηγήσει το πρωί στον υπουργό Γεωργίας ότι, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, διαφωνούσε με την χορήγηση άδειας χρήσης για άλλη μια πενταετία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα απείχε και πάλι από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Σμιτ δικαιολόγησε τη θετική ψήφο του Βερολίνου εξηγώντας ότι αν δεν δινόταν σήμερα η έγκριση, τον τελευταίο λόγο θα είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «σε κάθε περίπτωση, θα ενέκρινε την παράταση στη χρήση της γλυφοσάτης».

Η ρήξη αυτή ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες μεταξύ των συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Γερμανία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμα: 

Διαβεβαιώσεις Μακρόν για απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια

Ανατροπή: Η Κομισιόν ενέκρινε για ακόμα μία πενταετία το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη

Η Ευρώπη καθυστερεί στη λήψη απόφασης για την «πιθανώς καρκινογόνα» γλυφοσάτη

Διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο

Διαφήμιση