Αρχική Καταστροφές Διαβεβαιώσεις Μακρόν για απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια

Διαβεβαιώσεις Μακρόν για απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια

0
Διαφήμιση

Διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα απαγορευτεί στη χώρα του μόλις βρεθεί εναλλακτική λύση και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, παρείχε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν προέβη σε αυτήν την ανακοίνωση μέσω του Twitter μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα η ειδική επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανανεώνοντας για μια πενταετία την άδεια χρήσης του πιθανώς καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου. Η Γαλλία είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά, όμως η Γερμανία έριξε την καθοριστική θετική ψήφο, αν και στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του με το σύνθημα «να κάνουμε ξανά μεγάλο τον πλανήτη μας».

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν απρόσμενα την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα 5 χρόνια. Η Γαλλία ήλπιζε να επιτραπεί η χρήση του ζιζανιοκτόνου για άλλα 3 ή το πολύ 4 χρόνια.

Σε εθνικό επίπεδο, τα υπουργεία Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης θα πρέπει στις αρχές Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της χρήσης ζιζανιοκτόνων στον αγροτικό τομέα, υπενθύμισε το Ματινιόν. Θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατόν» η χρήση της γλυφοσάτης, πρόσθεσε.

Την ίδια έκκληση, να βρεθεί κάποια λύση που θα αντικαθιστά το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, έκανε και ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ικανοποίησή του επειδή οι χώρες-μέλη της ΕΕ «κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν» και να μειώσουν την άδεια χρήσης στα 5 χρόνια, αντί για 10.

Διαβάστε ακόμα: 

Ανατροπή: Η Κομισιόν ενέκρινε για ακόμα μία πενταετία το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη

Η Ευρώπη καθυστερεί στη λήψη απόφασης για την «πιθανώς καρκινογόνα» γλυφοσάτη

Διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο

Διαφήμιση