Αρχική Επιστήμη Νέα στοιχεία στο φως για το σχηματισμό των πλανητών και της Γης

Νέα στοιχεία στο φως για το σχηματισμό των πλανητών και της Γης

0
Διαφήμιση

Ο άνθρακας και οι ενώσεις του αποτελούν τα βασικά στοιχεία για τη ζωή στη Γη. Τα βραχυχρόνια συμβάντα θέρμανσης στο ηλιακό νεφέλωμα πριν από το σχηματισμό πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα ήταν υπεύθυνα για την προμήθεια της Γης με μια πιθανώς ιδανική ποσότητα άνθρακα για ζωή και εξέλιξη.

Αυτό δείχνει ένα μοντέλο χημείας άνθρακα που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Heidelberg. Τα ερευνητικά ευρήματα του καθηγητή Dr. Hans-Peter Gail του Κέντρου Αστρονομίας και του καθηγητή Dr. Mario Trieloff του εργαστηρίου του Klaus Tschira για Κοσμοχημεία στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

gi (1).jpeg

“Στη Γη, ο άνθρακας είναι ένα σχετικά σπάνιο στοιχείο, εμπλουτισμένο κοντά στην επιφάνεια της Γης, αλλά ως κλάσμα της συνολικής ύλης στη Γη είναι μόλις το ένα μισό του 1 / 1000. Όμως, στους αρχέγονους κομήτες, το ποσοστό του άνθρακα μπορεί να είναι δέκα τοις εκατό ή περισσότερο, “δηλώνει ο καθηγητής Trieloff.

Σύμφωνα με τον γεωχημικό, οι κομήτες προέρχονται από τις δροσερές εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος, όπου πτητικές ενώσεις νερού και άνθρακα που συμπυκνώνονται στον πάγο.

gi (3).jpg

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πτώσεις αστεροειδών και κομητών συνέβαλαν τα πτητικά στοιχεία στη νεοσυσταθείσα Γη. Αλλά είναι ένα παζλ γιατί η ποσότητα άνθρακα στη Γη είναι πολύ χαμηλή.

«Ένα σημαντικό μέρος του άνθρακα σε αστεροειδείς και κομήτες είναι σε μοριακά και διακλαδισμένα μόρια που εξατμίζονται μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

gi (4).jpg

Με βάση τα πρότυπα μοντέλα που προσομοιώνουν τις αντιδράσεις άνθρακα στο ηλιακό νεφέλωμα από όπου προέρχεται ο ήλιος και οι πλανήτες, οι άλλοι επίγειοι πλανήτες θα πρέπει να έχουν έως και 100 φορές περισσότερο άνθρακα», δηλώνει ο καθηγητής Gail.

Οι ερευνητές της Χαϊδελβέργης υποθέτουν ότι τα βραχυχρόνια συμβάντα θέρμανσης με ανάφλεξη ήταν υπεύθυνα για την απώλεια άνθρακα. Υποπτεύονται ότι όλη η ύλη στις εσωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος θερμάνθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις επανειλημμένα, σε θερμοκρασίες μεταξύ 1.300 και 1.800 βαθμών Κελσίου, πριν από την εμφάνιση μικρών πλανητών και τελικά των χερσαίων πλανητών και της Γης.

gi (2).jpg

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα στοιχεία βρίσκονται στους κόκκους που σχηματίστηκαν ως λιωμένα σταγονίδια κατά τη διάρκεια αυτών των θερμαντικών γεγονότων πριν από την εναπόθεσή τους σε μετεωρίτες.

“Μόνο οι αιχμές της θερμοκρασίας που προέρχονται από τα μοντέλα σχηματισμού μπορούν να εξηγήσουν τη σημερινή χαμηλή ποσότητα άνθρακα στους εσωτερικούς πλανήτες. Τα προηγούμενα μοντέλα δεν έλαβαν υπόψη αυτή τη διαδικασία, αλλά εμείς οφείλουμε να βρούμε τη σωστή ποσότητα άνθρακα που επέτρεψε την εξέλιξη της βιόσφαιρας της Γης όπως την ξέρουμε “, λέει ο Hans-Peter Gail.

gi (5).jpg

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια υπερβολική δόση άνθρακα θα ήταν πιθανώς επιζήμια για την εξέλιξη της ζωής. Στην οξειδωμένη του κατάσταση, ο άνθρακας σχηματίζει το CO2 του αερίου θερμοκηπίου..

 

Διαφήμιση