Αρχική Καταστροφές Κλιματική αλλαγή: Καλά νέα αλλά και ανάγκη εντατικοποίησης

Κλιματική αλλαγή: Καλά νέα αλλά και ανάγκη εντατικοποίησης

0
Διαφήμιση

Σταθερές παρέμειναν το 2016 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίων, καθώς με εξαίρεση την Ινδία, οι χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές μείωσαν ή διατήρησαν τις εκπομπές τους στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μειωμένη χρήση άνθρακα συνέβαλε σε αυτό το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Ωστόσο υπογραμμίζεται η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία σημείωσαν μείωση περίπου κατά 2%, ενώ η Κίνα, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα κράτη μέλη της ομάδας G20 διατήρησαν σταθερές τις εκπομπές τους.

Στον αντίποδα οι αναπτυσσόμενες χώρες που κατά κύριο λόγο εξακολουθούν να αυξάνουν τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ακόμη και τα σταθερά επίπεδα εκπομπών σημαίνουν ότι τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ετησίως. Μόνο το 2016 απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 35 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και του αέρα, καθώς και για πιο ακραίες, επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, από ξηρασίες μέχρι τυφώνες.

Οι εκπομπές άλλων αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, και ιδιαίτερα του μεθανίου, σημείωσαν αύξηση 1% το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται κατά 0,5% περίπου παγκοσμίως.

Διαφήμιση