Αρχική Ενέργεια Μείωση της αξίας των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας το α’ τρίμηνο

Μείωση της αξίας των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας το α’ τρίμηνο

0
Διαφήμιση

Η αξία των συμφωνιών που υπογράφηκαν στον τομέα της ενέργειας το α’ τρίμηνο του 2017 παγκοσμίως μειώθηκε κατά 32%, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης της Ernst & Young, Power transactions and trends: Q2 2017. Οι συμφωνίες που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσωπεύουν το 48% του συνολικού αριθμού συμφωνιών στον κλάδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε διεθνώς κατά 17%, αγγίζοντας τις 134 από 115 το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι συμφωνίες που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσωπεύουν το 48% του συνολικού αριθμού συμφωνιών στον κλάδο. Η τάση αυτή εκδηλώνεται πιο έντονα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπου το 51% των συμφωνιών του δευτέρου τριμήνου αφορούσε στις ΑΠΕ.

Η έκθεση φανερώνει πως οι εκτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού των ΑΠΕ αυξάνονται με τη ζήτηση. Οι τιμές σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων του ενεργητικού των ΑΠΕ κυμαίνονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τους μακροπρόθεσμους δείκτες τιμών προς κέρδη, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη στην Ευρώπη, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια άγγιξαν το 79% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας έδωσαν και αυτές ώθηση στη δραστηριότητα των συμφωνιών κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργητικού να αντιπροσωπεύουν το 43% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως, φθάνοντας τα 13,3 δισ. δολ.

Η Ευρώπη ήταν η μόνη περιοχή που κατέγραψε αύξηση στην αξία συμφωνιών σε τριμηνιαία βάση, αγγίζοντας τα 10,6 δισ. δολ., ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 και 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016.

Στην Αμερικανική Ήπειρο, η οποία είχε καταγράψει τις υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις περιοχές το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώθηκε μείωση κατά 72% στην αξία συμφωνιών, φθάνοντας τα 5,9 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο – η χαμηλότερη επίδοση της περιοχής την τελευταία τετραετία.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, με την αξία των συμφωνιών να κατρακυλά κατά 77% σε τριμηνιαία βάση, στα 4,4 δισ. δολ. Το 66% των συμφωνιών στη χώρα ήταν ενδοχώριες, καθώς οι εξερχόμενες επενδύσεις κατέγραψαν πιο αργούς ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here