Αρχική Ευζωία Έρευνα: Κλείστε τα μάτια και ακούστε για να καταλάβετε πώς νιώθει αυτός...

Έρευνα: Κλείστε τα μάτια και ακούστε για να καταλάβετε πώς νιώθει αυτός που σας μιλά

0
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι τείνουν να καταλαβαίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων όταν ακούν και δεν βλέπουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με περίπου 1.800 εθελοντές, οι οποίοι έπρεπε να κρίνουν πώς ένιωθαν οι άλλοι.

Ανάλογα με το πείραμα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν μόνο να ακούν και να μη βλέπουν, να βλέπουν αλλά όχι να ακούν ή τόσο να βλέπουν όσο και να ακούν. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός ανθρώπου απέναντί τους ή δύο άλλων ανθρώπων που είχαν κάποια επαφή μεταξύ τους.

Και στα πέντε πειράματα διαπιστώθηκε ότι όσοι μόνο άκουγαν χωρίς να βλέπουν, ήταν σε θέση -κατά μέσο όρο- να καταλάβουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που ένιωθαν οι άλλοι. Η προσοχή στα λόγια του άλλου αφορά το περιεχόμενό τους, την ταχύτητα της ομιλίας, τον τόνο και τον ρυθμό της φωνής και άλλες ενδείξεις. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τι λένε οι άνθρωποι και πώς το λένε, φαίνεται να αποτελεί το καλύτερο «παράθυρο» στο συναισθηματικό κόσμο των άλλων.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα της αναγνώρισης των συναισθημάτων έχει εστιασθεί στην όραση και όχι στην ακοή, η νέα μελέτη ανοίγει ένα νέο ουσιαστικά ανεξερεύνητο πεδίο. Ενώ πολλά τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και ικανότητας για ενσυναίσθηση βασίζονται στην «ανάγνωση» των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών του άλλου ή σε ένα συνδυασμό οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά μόνο τα…αυτιά μας αρκούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές διαπιστώθηκε ότι ίσως οι άνθρωποι δίνουν υπερβολική προσοχή στη μελέτη του προσώπου, ενώ στην πραγματικότητα η φωνή μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ακριβή κατανόηση των εσωτερικών καταστάσεων των άλλων. Είναι πιο εύκολο να κρύψει κανείς τα συναισθήματά του φορώντας μια «μάσκα» στο πρόσωπό του, ενώ κάτι ανάλογο είναι πιο δύσκολο με τη φωνή, προσθέτουν.

Από την άλλη, όπως επεσήμαναν άλλοι επιστήμονες, η ακοή μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να νιώσουν τους άλλους, κάτι που ισχύει σίγουρα για όσους έχουν προβλήματα με την εν λόγω αίσθηση όπως οι ηλικιωμένοι.

Διαφήμιση