Αρχική Υγεία - Διατροφή Η κετονική δίαιτα το μυστικό μακροζωίας και καλής υγείας;

Η κετονική δίαιτα το μυστικό μακροζωίας και καλής υγείας;

0
Διαφήμιση

Είναι γνωστή ως η δίαιτα που μειώνει στο ελάχιστο τη λήψη υδατανθράκων και ονομάζεται κετογονική ή απλά κετονική. Οι επιστήμονες την εφάρμοσαν σε πειραματόζωα προχωρημένης ηλικίας και κατάφεραν να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής τους.

Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες ότι πιθανόν αυτού του είδους η διατροφή να βοηθάει ώστε και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να ζουν περισσότερο και με καλύτερη σωματική και νοητική υγεία.

Η συγκεκριμένη διατροφή βασίζεται σε αυξημένα λίπη, χαμηλές πρωτεΐνες και χαμηλούς έως μηδενικούς υδατάνθρακες, έτσι ώστε το ήπαρ να παράγει κετόνες ως «καύσιμη ύλη» -αντί για γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υδατάνθρακες- προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα διάφορα όργανα του σώματος και ιδίως τον εγκέφαλο (μια διαδικασία που λέγεται κέτωση).

Για να λειτουργήσει η κέτωση, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι υπερβολικά χαμηλοί. Στις δύο νέες έρευνες, οι θερμίδες στην τροφή των ποντικιών προέρχονταν από λίπη σε ποσοστό περίπου 90%.

Από τη δεκαετία του 1920 η δίαιτα αυτή χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο μείωσης των κρίσεων επιληψίας. Πιο πρόσφατα, οι κετο – δίαιτες τείνουν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και προωθούνται με το σκεπτικό ότι παρέχουν διάφορα οφέλη στην υγεία.

Και οι δύο έρευνες -που υπέβαλαν σε διάφορα τεστ τα πειραματόζωα- έδειξαν ότι υπήρξαν βελτιώσεις στη μέση διάρκεια της ζωής και στη μνήμη, ενώ η δεύτερη μελέτη έδειξε επίσης βελτίωση της φυσικής αντοχής και δύναμης. Η μέση αύξηση στη διάρκεια ζωής των ποντικιών ήταν 13% , επτά έως δέκα χρόνια αν ήtαν άνθρωποι, σε σχέση με τα πειραματόζωα που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να βρουν ένα ισοδύναμο φάρμακο, που θα καθιστά περιττή τη δίαιτα και θα αποτελεί αντίδοτο στα νοητικά προβλήματα λόγω της γήρανσης και της άνοιας.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κετονική δίαιτα έχει «ενοχοποιηθεί» για παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα και «κακή» ανάσα.

Διαφήμιση