Αρχική Τεχνολογία “Νοήμονες” σκάλες διευκολύνει την ανάβασή τους! (video)

“Νοήμονες” σκάλες διευκολύνει την ανάβασή τους! (video)

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές της Georgia Tech και της Emory University δημιούργησαν μια συσκευή που διευκολύνει το περπάτημα πάνω και κάτω. Συγκεκριμένα δημιούργησαν σκάλες ανακύκλωσης ενέργειας που αποθηκεύουν την “ενέργεια” ενός χρήστη κατά τη διάρκεια της κατάβασης και επιστρέφουν την ενέργεια στον χρήστη κατά την άνοδο!

Οι σκάλες αυτές διαθέτουν ελατήρια και συμπιέζονται όταν κάποιος τις κατεβαίνει, «διασώζοντας» έτσι ενέργεια η οποία υπό άλλες συνθήκες θα πήγαινε χαμένη, και μειώνοντας την πίεση που ασκείται στον αστράγαλο κατά 26%.

Στον αντίποδα, όταν κάποιος ανεβαίνει τη σκάλα, αυτή τον βοηθά απελευθερώνοντας την αποθηκευμένη αυτή ενέργεια, καθιστώντας αυτή τη διαδικασία κατά 37% λιγότερο επίπονη για τα γόνατα σε σχέση με τις κανονικές σκάλες.

Το κάθε σκαλοπάτι διαθέτει ελατήρια και ανιχνευτές πίεσης: Όταν κάποιος κατεβαίνει, το κάθε σκαλοπάτι χαμηλώνει, μέχρι που ευθυγραμμίζεται με το επόμενο σκαλοπάτι και «κλειδώνει», αποθηκεύοντας την ενέργεια που πήρε από τον χρήστη.

anabasi 1

Όταν κάποιος ανεβαίνει, ο αισθητήρας το αντιλαμβάνεται και δίνει σήμα ώστε να απελευθερωθεί το σκαλοπάτι, ανυψώνοντας το πόδι που βρίσκεται πίσω. Η συσκευή χαμηλής κατανάλωσης μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσες σκάλες και δεν χρειάζεται να είναι μονίμως εγκατεστημένη.

Το έγγραφο δημοσιεύεται στο περιοδικό Public Library of Science PLOS ONE.

Οι συντάκτες λένε ότι η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν προσθετικά υποδήματα ανακύκλωσης ενέργειας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανεβαίνουν σκάλες.

“Σε αντίθεση με το φυσιολογικό περπάτημα, όπου κάθε βήμα εξωτερικεύει την ενέργεια που μπορεί να αποκατασταθεί, η ανάβαση στο σκαλοπάτι είναι πραγματικά πολύ ενεργειακά αποδοτική. Η περισσότερη ενέργεια που βάζετε πηγαίνει σε δυνητική ενέργεια για να σας ανυψώσει “, δήλωσε η Karen Liu, αναπληρωτής καθηγήτρια στο School of Interactive Computing της Georgia Tech.

anabasi 1

“Αλλά τότε συνειδητοποίησα ότι η μετάβαση κάτω είναι αρκετά σπάταλη. Εξαφανίζετε την ενέργεια για να σταματήσετε τον εαυτό σας από την πτώση και σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που χάσαμε κατά την κάθοδο και να την επιστρέψουμε στον χρήστη κατά τη διάρκεια της ανάβασης ».

Οι ερευνητές δεν περίμεναν, πριν σχεδιάσουν τη συσκευή, ότι οι σκάλες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επίδραση του να κατεβαίνουν κάτω.

Ο Liu πήρε αρχικά την ιδέα για το έργο όταν παρακολούθησε ένα συνέδριο και είδε ένα βοήθημα περπατήματος που αποθηκεύει και απελευθερώνει ενέργεια.

Η 72χρονη μητέρα της δεν έχει προβλήματα με τα πόδια αλλά δυσκολεύεται να σκαρφαλώσει και η Liu ήξερε ότι δεν θα φορούσε ειδικά παπούτσια μόνο για σκάλες. Έτσι αποφάσισε να κάνει έξυπνες σκάλες που λειτουργούν σαν το παπούτσι.

anabasi 2

“Οι τρέχουσες λύσεις για άτομα που χρειάζονται βοήθεια δεν είναι πολύ προσιτά. Ανελκυστήρες και ανελκυστήρες σκαλοπατιών είναι συχνά ανέφικτο να εγκατασταθούν στο σπίτι”, δήλωσε η Λιού. “Οι χαμηλού κόστους, εύκολα εγκατεστημένες βοηθητικές σκάλες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να διατηρήσουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν σκάλες στα σπίτια τους”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι προσωρινές σκάλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και εκείνους που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ή έγκυες γυναίκες – άτομα που χρειάζονται μόνο βοήθεια για σύντομες χρονικές περιόδους και δεν χρειάζεται να αλλάξουν σπίτι.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hgwKoo9J410

 

 

Πηγές: http://www.news.gatech.edu/2017/07/12/climbing-stairs-just-got-easier-energy-recycling-stepshttps://www.courthousenews.com/energy-recycling-steps-make-climbing-stairs-easier/ http://theconversation.com/energy-recycling-stairs-could-add-a-spring-to-your-step-80720 https://www.sciencealert.com/researchers-just-built-stairs-that-can-reduce-joint-pain

Διαφήμιση