Αρχική Καινοτομία Εγκεφαλόφωνο: Το μουσικό όργανο που επιτρέπει στον άνθρωπο να δημιουργεί μουσική με...

Εγκεφαλόφωνο: Το μουσικό όργανο που επιτρέπει στον άνθρωπο να δημιουργεί μουσική με τη σκέψη του! (video)

0
Διαφήμιση

Οι νευρολόγοι δημιούργησαν ένα ακουστικό και ελεγχόμενο από τη σκέψη μουσικό όργανο, το οποίο ελπίζουν ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αποκατάστασης για ασθενείς με κινητικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS.

Το όργανο περιγράφεται σε μια πρόσφατη μελέτη στο Frontiers in Human Neuroscience.

“Το Εγκεφαλόφωνο είναι ένα μουσικό όργανο που ελέγχετε με τις σκέψεις σας, χωρίς κίνηση”, εξηγεί ο Thomas Deuel, νευρολόγος στο Σουηδικό Ιατρικό Κέντρο και νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Είμαι μουσικός και νευρολόγος, και έχω δει πολλούς ασθενείς που έπαιξαν μουσική πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο τους ή άλλη κινητική βλάβη που δεν μπορούν πλέον να παίζουν ένα όργανο ή να τραγουδούν», προσθέτει ο Deuel. “Νόμιζα ότι θα ήταν υπέροχο να χρησιμοποιήσω ένα εργαλείο υπολογιστή-εγκεφάλου για να μπορέσουν οι ασθενείς να ξαναπαίξουν μουσική χωρίς να απαιτείται κίνηση”.

Encephalophone 2

Το Εγκεφαλόφωνο, που αναπτύχθηκε από τον Duel σε συνεργασία με τον Δρ Felix Darvas, φυσικό στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τα σήματα του εγκεφάλου μέσω ενός καπακιού που μετατρέπει συγκεκριμένα σήματα σε μουσικές νότες.

Η εφεύρεση συνδυάζεται με ένα συνθεσάιζερ, επιτρέποντας στο χρήστη να δημιουργεί μουσική χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία οργάνων ήχων, εξηγούν οι επιστήμονες.

Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν το όργανο είτε κλείνοντας τα μάτια είτε σκεπτόμενοι μια κίνηση

Encephalophone 3

Ο σχεδιασμός του οργάνου βασίζεται σε διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία, η οποία μετρά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες αρχικά άρχισαν να μετατρέπουν αυτά τα σήματα σε ήχους στη δεκαετία του 1930 και αργότερα στη μουσική τη δεκαετία του 1960. Αλλά αυτές οι μέθοδοι ήταν ακόμα δύσκολο να ελεγχθούν και δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες σε μη εξειδικευμένους χρήστες.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακών Τεχνών και Πειραματικών Μέσων, ο Deuel βασίστηκε σε μια τέτοια έρευνα για να καταστήσει το Εγκεφαλόφωνο πιο μουσικά ευέλικτο, καθώς και για ευκολότερη χρήση.

Encephalophone 4

Ο Duel και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους χρήστες για να δουν πόσο μπορούν να βελτιώσουν με την εκπαίδευση. Σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να ελέγξουν εάν το Εγκεφαλοφώνιο θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για ασθενείς με αναπηρία.

“Υπάρχει μεγάλο δυναμικό για το Εγκεφαλόφωνο να ελπίζει ότι θα βελτιώσει την αποκατάσταση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και εκείνων με κινητικές αναπηρίες”, καταλήγει ο Deuel.

https://www.youtube.com/watch?v=uRjdlGE0ZSo

 

Πηγές: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-07/f-cmb071217.php http://www.brecorder.com/2017/07/13/358959/neurologists-create-music-through-thoughts/ https://www.theverge.com/2017/7/13/15965836/encephalophone-musical-instrument-thought-brain-computer-interface-neuroscience http://www.rehabpub.com/2017/07/musical-instrument-designed-make-music-ones-mind/ http://www.newsweek.com/power-mind-you-can-play-instrument-using-just-your-thoughts-636280

Διαφήμιση