Αρχική Καταστροφές Ήταν αναμενόμενος ο μεγάλος σεισμός στην Κω

Ήταν αναμενόμενος ο μεγάλος σεισμός στην Κω

0
Διαφήμιση

Γράφει ο Βασίλης Μάργαρης, Δρ. Τεχνικός Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ                                                                                                                      

Η περιοχή της Κω, όπως και οι περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας είναι υψηλής σεισμικότητας, ενώ για την συγκεκριμένη περιοχή ο καθηγητής Β. Παπαζάχος και οι συνεργάτες του έχουν υπολογίσει ένα μέγιστο αναμενόμενο σεισμό της τάξης των Μ=7  τόσο από παρατηρήσεις όσο και από ιστορικά στοιχεία. 

Στο Σχήμα 1 με το κόκκινο άστρο δίνεται το επίκεντρο του κύριου σεισμού όπως καθορίστηκε από τον Σεισμολογικό Σταθμό του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και το οποίο εντοπίζεται μεταξύ των Ελληνικών ακτών (Κως) και των Μικρασιατικών παραλίων της Αλικαρνασσού (Bodrum).

seismosko 2

Σχήμα 1

Η σεισμικότητα της περιοχής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έντονη τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής όπως καθορίσθηκε μεταξύ άλλων από τους επιστήμονες του Τμ. Γεωλογίας του ΑΠΘ, του καθ. Σ. Παυλίδη και των συνεργατών του και αποτυπώνεται σε 2 βασικά ρήγματα τα οποία φαίνονται στο Σχήμα.

seismosko 3

Σχήμα 2

Με βάση τα πρώτα σεισμολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιήθηκε από το δυτικότερο τμήμα του μεγάλου ρήγματος διευθύνσεως Α-Δ το οποίο καταλήγει στην πόλη της Κω.

Ταυτόχρονα η Μονάδα Έρευνας του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας Αντισεισμικών Κατασκευών, Θεσσαλονίκη) εκτίμησε την πιθανή καταγεγραμμένη εδαφική επιτάχυνση της ισχυρής σεισμικής κίνησης στην πόλη της Κω ίση με 0.16g. Στο Σχήμα δίνεται ο χάρτης αισθητότητας (shakemap) όπως εκτιμήθηκε για τον συγκεκριμένο σεισμό με βάση της καταγραφές της ισχυρής σεισμικής κίνησης του δικτύου του ΙΤΣΑΚ.

seismosko 1

 

Σχήμα 3

Φυσικά σεισμοί οι οποίοι γεννώνται σε υποθαλάσσιο χώρο συνοδεύονται συνήθως από θαλάσσια κύματα (Tsunami). Στην παρούσα φάση ένας μικρός κυματισμός προκλήθηκε αμέσως μετά τον κύριο σεισμό Μ=6.6 χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Επίσης είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι οι μετασεισμοί τέτοιου είδους επιφανειακών σεισμών στον Ελληνικό χώρο ακολουθούνται από ένα μεγάλο αριθμό μετασεισμών και για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αυξημένη επιφυλακή τα πρώτα 24ωρα

Βεβαιότατα ο κόσμος θα πρέπει να δείξει μία αυξημένη επιφυλακή τα πρώτα 24ωρα μετά τον κύριο σεισμό αποφεύγοντας την προσέγγιση σε ετοιμόρροπες κατασκευές και ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες των τοπικών αρχών και των επιστημονικών φορέων.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι βλάβες στα κτίρια και τις υποδομές είναι σχετικά περιορισμένες σε έκταση και αριθμό, και εστιάζονται στην πόλη της Κω κυρίως σε παλαιότερα κτίρια (όπως αυτό στο οποίο υπήρξαν και οι δύο ανθρώπινες απώλειες) και ιστορικές λιθόκτιστες κατασκευές.

Ως σημαντικότερες αστοχίες αναφέρονται η κατάρρευση τμήματος της ανατολικής κόγχης του ιερού του Ναού Αγίου Νικολάου (κατασκευασμένου το 1937-1939 σε αντικατάσταση παλαιότερου ναού του 1862 που είχε και αυτός καταστραφεί ανεπανόρθωτα από σεισμό το 1933), και σημαντικές ζημιές στο τέμενος Defterdar (αρχικά κατασκευασμένου περί το 1786) στην πλατεία Ελευθερίας (με κυριότερη την πτώση του μιναρέ και αστοχίες σε υποστυλώματα της εξωτερικής κρήνης).

Όσον αφορά την περιοχή του λιμανιού της Κω, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι οι βλάβες εστιάζονται κυρίως στην πίσω από τον προβλήτα επίχωση, και αν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί από τους λεπτομερέστερους ελέγχους, θα είναι σχετικά εύκολα επιδιορθώσιμες.

Προφανώς καλύτερη και πιο αξιόπιστη εικόνα των βλαβών στο νησί θα προκύψει με την ολοκλήρωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αυτοψιών στα κτίρια και τις υποδομές του νησιού από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο του ΙΤΣΑΚ από διάφορες ειδικότητες αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Κω με σκοπό να συνδράμει τις επί τόπου μετασεισμικές μελέτες της περιοχής

Χρήσιμες Διευθύνσεις:

http://www.itsak.gr/en/news/news/127

http://shakemaps.itsak.gr/

 

Διαφήμιση