Αρχική Καταστροφές Αναμένονται νέοι μετασεισμοί περίπου 1 Ρίχτερ κάτω από τον αρχικό σεισμό στην...

Αναμένονται νέοι μετασεισμοί περίπου 1 Ρίχτερ κάτω από τον αρχικό σεισμό στην Κω!

0
Διαφήμιση

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ισχυρούς μετασεισμούς στην Κω, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πριν από λίγο στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, οι καθηγητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ.Καραστάθης και Παπαδόπουλος.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι είναι αναμενόμενη έως ικανοποιητική η ακολουθία τω μετασεισμών οι αποίοι μέχρι τις 3μμ της Παρασκευής 210717 ανήλθαν συνολικά σε 170 με περίπου 100 από αυτούς να είναι πάνω αο 3 ρίχτερ και 15-18 μεταξύ 4 και 4,8 ρίχτερ.

Σύμφωνα με την σεισμολογία – είπε ο κ Καραστάθης – ο πιθανότερος μεγαλύτερος μετασεισμός μπορεί να φτάσει περίπου 1 ρίχτερ κάτω από τον αρχικό σεισμό , δηλαδή περίπου 5,6 ρίχτερ αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να είναι ελαφρώς μικρότερος ή ελαφρώς μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τον κ Παπαδόπουλο η μετασεισμική περίοδος θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα έστω και μειούμενη σε ένταση αλλά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σημειωθούν και ισχυροί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες ο κλάδος του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε έχει κατεύθυνση από Ανατολή προς τη Δύση ξεκινώντας από το Bodrum της Τουρκίας ως το τέλος του κόλπου και δεν ενεργοποιήθηκε ο κλάδος Νότια της Κω .

Παπαζάχος

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι’ αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέγεθος του σεισμού της Κω, όπως εκτιμάται από το σύνολο μετρήσεων των σεισμογράφων, υπολογίζεται στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού.

Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων γειτονικών ρηγμάτων, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι πάντα είναι υπαρκτή μία τέτοια πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί ούτε να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι το ρήγμα της Αλικαρνασσού έχει διάφορες προεκτάσεις, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά. «Μόνο ως πιθανότητα μπορεί να ληφθεί υπόψη, στη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας, κάτι όμως που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι πρακτικό», υπογράμμισε.

Διαφήμιση