Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα χαμηλά λιπαρά στα γαλακτοκομικά ενισχύουν τον κίνδυνο για πάρκινσον

Τα χαμηλά λιπαρά στα γαλακτοκομικά ενισχύουν τον κίνδυνο για πάρκινσον

0
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίοι βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης τους – όπως γιαούρτι, γάλα και τυρί – και της ανάπτυξης της γνωστής νευρολογικής κατάστασης.

Οι ερευνητές, οι οποίοι αξιολόγησαν τα στοιχεία από 130.000 άτομα που παρακολουθούνταν πάνω από 25 χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν το χαμηλών λιπαρών ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα περισσότερο από μία φορά την ημέρα είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον από τους ανθρώπους που κατανάλωναν τα ίδια προϊόντα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εμφάνισαν Πάρκινσον.

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Όμως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν σε ένα βαθμό τον κίνδυνο.

Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν πάνω από τρεις μερίδες τέτοιων προϊόντων, έχουν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και Πάρκινσον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», δήλωσε η Χιούζ.

Η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών (τόσο με χαμηλά όσο και με πλήρη λιπαρά) σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον.

Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας.

Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

 

 

Πηγές: https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1558 https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170607223327.htm http://www.medicalnewstoday.com/articles/317834.php http://www.prima.co.uk/diet-and-health/healthy-living/news/a39154/low-fat-dairy-risk-parkinsons-disease/ http://www.dailymail.co.uk/health/article-4581190/Low-fat-dairy-raises-risk-Parkinson-s-disease.html, ΑΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒελτίωσαν την ευφυΐα του εγκεφάλου με ηλεκτρική διέγερση!
Επόμενο άρθροΕνδιαφέρον γερμανικών εταιριών για επενδύσεις σε ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ