Αρχική Καινοτομία Βελτίωσαν την ευφυΐα του εγκεφάλου με ηλεκτρική διέγερση!

Βελτίωσαν την ευφυΐα του εγκεφάλου με ηλεκτρική διέγερση!

0
Διαφήμιση

Βρέθηκε ο τρόπος βελτίωσης της δημιουργικότητας μέσω της εγκεφαλικής διέγερσης, σύμφωνα με τους Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary (QMUL) και του Goldsmiths University του Λονδίνου.

Με τη βοήθεια μιας ειδικής κάσκας με ηλεκτρόδια, την οποία φοράει κανείς στο κεφάλι του, προχώρησαν σε στοχευμένη ηλεκτρική διακρανιακή διέγερση αναστέλλοντας προσωρινά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές 18 έως 34 ετών που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς την κάσκα.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη στη νέα μη επεμβατική τεχνική, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο, πέρα από τις συμβάσεις, τις συνήθειες και την πεπατημένη. Ουσιαστικά ο εγκέφαλος σκέφτεται πιο δημιουργικά.

brain2

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λύνει συνήθως τα προβλήματα εφαρμόζοντας κανόνες που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του παρελθόντος. Αν και αυτός ο νοητικός αυτοματισμός έχει μεγάλη χρησιμότητα από άποψη ταχύτητας, συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο, όταν τα νέα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης από οτιδήποτε άλλο έχει συναντήσει ο νους έως τότε.

«Όταν συναντούμε νέα προβλήματα που απαιτούν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, οι προηγούμενες εμπειρίες μας μπορούν να μπλοκάρουν πραγματικά τη δημιουργικότητά μας. Για να σπάσουμε αυτή τη νοητική καθήλωση, χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες που έχουμε μάθει» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι Λουφτ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως έδειξαν τα τεστ με τους εθελοντές, υπάρχει ένα τίμημα, όταν «σπάνε» τα δεσμά της δημιουργικής νόησης: μειώνεται η μνήμη εργασίας (ή εργαζόμενη μνήμη), πράγμα που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων για τα οποία κανείς πρέπει να θυμάται πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

 

 

Πηγές: http://www.qmul.ac.uk/media/news/items/se/198251.html http://searchingforithaka.blogspot.com/2017/06/direct-electrical-brain-stimulation-to.html http://factor-tech.com/health-augmentation/26567-scientists-boost-out-of-the-box-thinking-with-electrical-brain-stimulation/ http://www.independent.co.uk/news/science/electric-hats-make-people-creative-brain-aid-matchstick-problems-scientific-reports-a7776821.html https://www.earth.com/news/electrical-brain-stimulation-creative/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗλικίας…115 εκατ. ετών το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού!
Επόμενο άρθροΤα χαμηλά λιπαρά στα γαλακτοκομικά ενισχύουν τον κίνδυνο για πάρκινσον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ