Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας κατά 11%

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας κατά 11%

0
Διαφήμιση

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους επί ένα εξάμηνο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών QIMR Berghofer στην Αυστραλία.

Επίσης, ο μακρύτερος θηλασμός – από εννιά μήνες και πάνω – φάνηκε να μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τον καρκίνο του ενδομητρίου, αν και υπήρχε ελάχιστο πρόσθετο όφελος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία

Συνολικά αναλύθηκαν ιατρικά δεδομένα για πάνω από 26.000 γυναίκες που είχαν κάνει παιδί, από τις οποίες περίπου 9.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου.

Διαπιστώθηκε ότι ο θηλασμός σχετίζεται με κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί, αλλά ποτέ δεν το θήλασαν.

Μετά την εξέταση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής, της εκπαίδευσης, της χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικού, της εμμηνοπαυσιακής κατάστασης, τα έτη από την τελευταία εγκυμοσύνη και του δείκτη μάζας σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαινόμενη προστατευτική επίδραση του θηλασμού παρέμεινε.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος επηρεάζεται από το επίπεδο των οιστρογόνων και οι εν λόγω θηλυκές ορμόνες μειώνονται στη διάρκεια του θηλασμού.

Για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού τους, στη συνέχεια να συνεχίσουν το θηλασμό ακόμη και μετά την έναρξη της εισαγωγής στερεών τροφών.

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ότι η μείωση του κινδύνου για καρκίνο της μήτρας χάρη στο θηλασμό είναι 28% στις γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1950, αλλά αμελητέα σε όσες γεννήθηκαν πριν το 1950, πράγμα που πιθανώς αντανακλά τις διαφορές στις πρακτικές θηλασμού από τις γυναίκες διαφορετικών γενεών.

«Ο καρκίνος της μήτρας γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος και πρέπει να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Σούζαν Τζόρνταν

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας “Obstetrics and Gynecology”, από την ομάδα μελέτης του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου QIMR Berghofer Medical Research Institute στο Μπρισμπέιν.

 

 

Πηγές: http://punchng.com/breastfeeding-reduces-uterus-cancer-risks-experts/ http://www.news.com.au/national/breaking-news/breastfeeding-cuts-risk-of-uterine-cancer/news-story/474d456dd87e5cdf69dbae42712f6dad http://www.dailymail.co.uk/health/article-4564432/Breastfeeding-lowers-endometrial-cancer-risk-study-says.html http://www.qimrberghofer.edu.au/2017/05/breastfeeding-linked-to-lower-risk-of-uterine-cancer/

Διαφήμιση