Αρχική Επιστήμη Αποκρυπτογραφήθηκε το «λογισμικό» του εγκεφάλου που αναγνωρίζει τα πρόσωπα!

Αποκρυπτογραφήθηκε το «λογισμικό» του εγκεφάλου που αναγνωρίζει τα πρόσωπα!

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το “κώδικα -λογισμικό” που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να αναγνωρίζει τα πρόσωπα, λύνοντας ένα μυστήριο πουν απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο στην εξερεύνηση του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν τέλεια αντίγραφα ανθρωπίνων προσώπων, που προηγουμένως είχαν δείξει με φωτογραφίες σε πιθήκους, μόνο και μόνο από την καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων των ζώων!

Η ανακάλυψη επιλύει ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στη νευροεπιστήμη – πώς αναγνωρίζει ο εγκέφαλος τα πρόσωπα – και αυξάνει την προοπτική στο μέλλον να καταγραφούν οι εσωτερικές μας σκέψεις, μια από τις πιο εξελιγμένες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η επικεφαλής καθηγήτρια βιολογίας και νευροεπιστήμης Ντόρις Τσάο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκανε τη σχετική δημοσίευση εκτίμησε ότι αυτές οι νέες γνώσεις θα έχουν διάφορες πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον, όπως στο πεδίο της εγκληματολογίας, βοηθώντας στην ανακατασκευή του προσώπου ενός εγκληματία μόνο από την ανάλυση των εγκεφαλικών κυμάτων ενός μάρτυρα.

Το επίτευγμα

Οι νευροεπιστήμονες είχαν έως τώρα εντοπίσει νευρώνες του εγκεφάλου που αντιδρούν σχεδόν αποκλειστικά στα πρόσωπα και πίστευαν ότι ήταν οι ανιχνευτές προσώπου.

Όμως παρέμενε μυστήριο το πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία της αναγνώρισης των εικόνων στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που στέλνουν τα μάτια.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο εγκέφαλος βασίζεται σε μαθηματικούς υπολογισμούς όπως αυτούς που χρησιμοποιεί ένας αλγόριθμος, αναλύοντας σε αριθμούς 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου (σχήμα, απόσταση ανάμεσα στα μάτια, μήκος μύτης, υφή δέρματος κ.α.).

«Το κλειδί είναι ότι παρόλο που υπάρχει ένας άπειρος αριθμός προσώπων, όλα αυτά μπορείς να τα περιγράψεις με μόνο 50 τρόπους. Είναι κάτι ανάλογο με την υπολογιστική όραση, μόνο που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας», δήλωσε η Τσάο.

Κάθε επιμέρους νευρώνας «βλέπει» ένα επιμέρους χαρακτηριστικό του προσώπου και όλοι μαζί ανασυνθέτουν την εικόνα του προσώπου στον εγκέφαλο.

Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα δικό τους αλγόριθμο που, αφού «διαβάσει» τα εγκεφαλικά κύματα μετά από την αναγνώριση ενός προσώπου, μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα σε υπολογιστή αυτού του προσώπου, το οποίο ο εγκέφαλος έχει προηγουμένως δει και αναγνωρίσει.

Στα πειράματα με τους πιθήκους αρκούσε -με τη βοήθεια ηλεκτροδίων εισηγμένων στο κρανίο- η καταγραφή της δραστηριότητας περίπου 200 νευρώνων, για να αναδημιουργηθεί με σχεδόν πλήρη ακρίβεια το πρόσωπο ενός ανθρώπου που το ζώο είχε δει προηγουμένως και μάλιστα άσχετα αν το πρόσωπο ήταν προφίλ η όχι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, “οι νευρώνες δεν είναι ανιχνευτές προσώπου, είναι αναλυτές προσώπου”

 https://www.youtube.com/watch?v=jQv5_DZ_l-4

 

Πηγές:  http://www.sciencemag.org/news/2017/06/neuroscientists-are-cracking-code-how-brains-process-faces http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)30538-X https://www.theguardian.com/science/2017/jun/01/scientists-discover-how-the-brain-recognises-faces-by-reading-monkeys-minds https://www.nature.com/news/neuroscientists-rethink-how-the-brain-recognizes-faces-1.2209 https://www.sciencenews.org/article/brains-encode-faces-piece-piece ΑΜΠΕ

 

Διαφήμιση