Αρχική Τεχνολογία Εργοστάσιο “καθαρισμού αέρα” απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα! Δείτε το βίντεο

Εργοστάσιο “καθαρισμού αέρα” απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα! Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Μια εταιρεία στην Ελβετία παρουσίασε το πρώτο εμπορικό λεγόμενο “καθαριστικό αέρα” στον κόσμο, το οποίο σχεδιάστηκε για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα!.

Η διαδικασία που χρησιμοποιεί η τεχνολογία Climeworks ονομάζεται άμεση σύλληψη αέρα, στη διάρκεια της οποίας οι συλλεκτικές μονάδες απορροφούν αέρα σε ένα φίλτρο που μοιάζει με σφουγγάρι, επεξεργασμένο με χημικές ουσίες που προέρχονται από αμμωνία. Αυτό το φίλτρο δεσμεύει αέριο CO2, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να απελευθερωθεί μέσω θέρμανσης.

Η πρώτη από τις μονάδες άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC) του εργοστασίου της Climeworks AG χρησιμοποιεί 18 συλλέκτες διοξειδίου του άνθρακα για να φιλτράρει το CO2 από την ατμόσφαιρα.

Αυτό το συμπυκνωμένο CO2 διοχετεύεται στη συνέχεια σε ένα θερμοκήπιο – που βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα – όπου χρησιμοποιείται ως λίπασμα για την καλλιέργεια λαχανικών όπως, ντομάτας και αγγουριών. Ο ίδιος ο DAC τροφοδοτείται από χαμηλής ποιότητας απόβλητα θερμότητας που παράγεται από το συγκρότημα.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, η εγκατάσταση μπορεί να φιλτράρει περίπου 900 τόνους CO2 ή το ισοδύναμο των ετήσιων αερίων θερμοκηπίου που δημιουργούνται από σχεδόν 200 επιβατικά οχήματα, σύμφωνα με το Bloomberg .

Ως μέρος της διαδικασίας “καθαρισμού”, το CO2 διέρχεται από την επιφάνεια μιας σειράς φίλτρων. Αφού το καθένα είναι πλήρως κορεσμένο, τότε το CO2 απομονώνεται όπου μπορεί να πωληθεί σε αγορές που κυμαίνονται από τον ενεργειακό τομέα μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αν και η αφαιρούμενη από τον αέρα ποσότητα διοξειδίου δεν είναι μεγάλη, σύμφωνα με την Climeworks αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το φιλόδοξο στόχο της να «ρουφήξει» το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου μέσω μονάδων τέτοιας τεχνολογίας ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Climeworks και ο ιδρυτής Jan Wurzbacher.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει περίπου 150 μονάδες συλλογής αέρα ετησίως και η Climeworks ελπίζει ότι οι συνεργασίες όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση του συστήματος τα επόμενα χρόνια.

Η Climeworks σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτοποριακό έργο για να ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα σε άλλες αγορές και ενδεχομένως να εφαρμόσει μια συνθήκη υπόγειας αποθήκευσης της διαδικασίας

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως σύμφωνα με εκτιμήσεις η τεχνολογία της αφαίρεσης του διοξειδίου έχει συνολικό κόστος περίπου 1.000 δολαρίων ανά τόνο αερίου, περίπου δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος των τεχνολογιών πρόληψης της εκπομπής.

https://www.youtube.com/watch?v=63S0t4k_Glw

 

Πηγές: https://www.thrillist.com/news/nation/climeworks-plant-sucks-co2-from-atmosphere-to-reduce-emissions https://www.digitaltrends.com/cool-tech/air-scrubbing-plant-begins-operations/ http://www.sciencealert.com/the-world-s-first-commercial-carbon-capture-plant-will-open-in-switzerland-this-year

Διαφήμιση