Αρχική Επιστήμη Η ανακάλυψη των 40 γονιδίων που σχετίζονται με την ευφυΐα αλλάζει το...

Η ανακάλυψη των 40 γονιδίων που σχετίζονται με την ευφυΐα αλλάζει το μέλλον

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 40 νέα γονίδια που φαίνεται να συνδέονται με την νοημοσύνη και το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους νευρολόγους να καταλάβουν πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει βασικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη σκέψη.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση του γονιδιώματος 60.000 ενηλίκων και 20.000 παιδιών αποκάλυψε 40 νέα γονίδια τα οποία παίζουν ρόλο στην ευφυΐα, αυξάνοντας σε 52 τον συνολικό αριθμό όσων έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με τον δείκτη νοημοσύνης.

Τα γονίδια αυτά παρέχουν οδηγίες για τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων (νευρώνων), των διαδρομών τους μέσα στον εγκέφαλο και των εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ τους.

Προηγούμενη δουλειά με δίδυμα έχει δείξει ότι τα γονίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της διαφοράς που παρατηρείται στις βαθμολογίες IQ σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ τα υπόλοιπα διαμορφώνονται από παράγοντες όπως οι συνθήκες στη μήτρα, η διατροφή, η ρύπανση και το κοινωνικό περιβάλλον ενός ατόμου.

«Τα γονίδια δεν καθορίζουν εξ ολοκλήρου την ευφυΐα, αλλά υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις μας στα σχετικά τεστ» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Danielle Posthuma, καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Νευρογενωμικής και Νοητικής Ερευνας (CNCR) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Vrije Universiteit) του Αμστερνταμ.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν μια ιδέα για το τι κάνουν πολλά από τα νέα γονίδια, η Posthuma είπε ότι το επόμενο βήμα ήταν να μπλοκάρει τη λειτουργία τους σε ποντίκια για να δει τι επιπτώσεις έχει κάθε γονίδιο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με ανθρώπινους νευρώνες που έγιναν από κύτταρα του δέρματος στο εργαστήριο. Με την πάροδο του χρόνου, αν οι ερευνητές μπορούν να δημιουργήσουν μια λεπτομερή εικόνα της γενετικής νοημοσύνης, θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ψυχικής δυσλειτουργίας.

«Θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και να μάθουμε ποιες είναι οι βιολογικές βάσεις της ευφυΐας, διότι όταν τα καταφέρουμε θα διανοιχθούν συναρπαστικές προοπτικές όπως η επινόηση φαρμάκων που θα αυξάνουν το IQ ή θα επιβραδύνουν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω ηλικίας», συμπλήρωσε η Posthuma

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Genetics», πιστεύεται ότι είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανθρώπινη ευφυΐα και πως καθένα από αυτά έχει ελάχιστη συμβολή στις νοητικές δεξιότητες κάθε ατόμου.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των γονιδίων παραμένει άγνωστη, ενώ όσα έχουν ήδη βρεθεί πιστεύεται ότι εξηγούν περίπου το 5% των διαφορών στον δείκτη νοημοσύνης των ανθρώπων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η γνώση για τη σχέση μεταξύ των γνωστικών μας χαρακτηριστικών και των γονιδίων μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα την εξέλιξη της νοημοσύνης μας και σε ποια κατεύθυνση οδηγείται…

 

 

Πηγές: https://www.sciencealert.com/researchers-discover-40-new-genes-connected-to-intelligence https://www.theguardian.com/science/2017/may/22/scientists-uncover-40-genes-iq-einstein-genius http://www.practicaespanol.com/en/identify-40-new-genes-related-to-intelligence/ https://www.sciencenews.org/article/40-more-intelligence-genes-found

Διαφήμιση