Αρχική Πολιτισμός Μια μοναδική ιστορία: Η Έδεσσα, η Ελλάδα και το Βιετνάμ …

Μια μοναδική ιστορία: Η Έδεσσα, η Ελλάδα και το Βιετνάμ …

0
Διαφήμιση

Στα εγκαίνια του Προξενείου του Βιετνάμ βρέθηκε επίσημα προσκεκλημένος και ο Δήμος Έδεσσας με αντιπροσωπεία του. Τι σχέση έχει όμως η Έδεσσα με το Βιετνάμ; Σύμφωνα με τον Τάσο Δίου, αντιδήμαρχο Έδεσσας και τον Βαγγέλη Κυριακού υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού η σχέση της Έδεσσας είναι ίσως η απαρχή της σχέσης της Ελλάδας, με το Βιετνάμ, και μάλιστα πριν ακόμα την ίδρυσή του.

 Συγκεκριμένα πρόκειται για το γεγονός ότι ο Χο Τσι Μινχ (1890-1969) ο γνωστός θρύλος και ιδρυτής του Βιετνάμ πέρασε και από την Έδεσσα ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού ανάμεσα σε στρατιώτες μιας πολυεθνικής δύναμης που βοήθησαν την Ελλάδα αλλά και την Έδεσσα με το έργο τους στα πρώτα τους βήματα αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912.

Η καταγραφή αυτή έγινε από τον Σόλωνα Γρηγοριάδη, Εδεσσαίο δημοσιογράφο ο οποίος βρέθηκε ως ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής το 1965 στο Βιετνάμ και κατάφερε να πάρει συνέντευξη από την ηγεσία του τότε μετώπου και να δημοσιεύσει μέρη της στην εφημερίδα «Μακεδονία» και την εφημερίδα «Ακρόπολη».

Στην διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έγινε για λόγους ασφαλείας με πλήρη μυστικότητα, ο Χο Τσι Μινχ, που σημαίνει φωτισμένος, αποκάλυψε ότι γνώριζε την περιοχή προέλευσης του δημοσιογράφου, τα Βοδενά (σήμερα Έδεσσα) αναγνωρίζοντας την ως πόλη των νερών και των κερασιών. Οι λεπτομέρειες της συνέντευξης παρέμειναν για χρόνια στην αφάνεια έως την ίδρυση της πρώτης πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν υπάρξει αποστολές στην Έδεσσα από το Βιετνάμ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Χο Τσι Μινχ με την βοήθεια της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα ενώ ο Δήμος Έδεσσας με πρόσφατη απόφασή του πρόκειται να προχωρήσει στην αναδημιουργία ενός πάρκου φιλίας των λαών στην μνήμη του Χο Τσι Μινχ και των άλλων στρατιωτών πολύ κοντά στους Καταρράκτες Έδεσσας καθώς επίσης και την δημιουργία γέφυρας φιλίας και συνεργασίας με την γενέτειρα πόλη του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ.

Πρόσφατα η πρέσβης του Βιετνάμ βρέθηκε στην Έδεσσα ακολουθώντας την πολιτιστική ξενάγηση στα βήματα του Χο Τσι Μινχ και απολαμβάνοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Χο Τσι Μινχ».

Παράλληλα συμμετείχε στη γαστρονονομική διαδρομή «Οι δρόμοι του Καϊμακτσαλάν, Η νύχτα των βουνών, Βοδενά 1916-1918» με ελληνοβιετναμέζικη κουζίνα, αφιερωμένη στον Χο Τσι Μινχ που αναγνώρισε τα δύο βασικά στοιχεία της ταυτότητας της Έδεσσας, το νερό & τα κεράσια.

Η ιστορία πολλές φορές μας διδάσκει και μας εκπλήσσει ευχάριστα ας τα αναπτύξουμε με εξωστρέφεια αναπτύσσοντας το κάθε τόπο και την κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.

Διαφήμιση