Αρχική Ενέργεια 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου: Γεωστρατηγικές Προοπτικές για Εθνική Ανάπτυξη

2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου: Γεωστρατηγικές Προοπτικές για Εθνική Ανάπτυξη

0
Διαφήμιση

Το υψηλό επίπεδο των παρεμβάσεων και το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον κλάδο χαρακτήρισαν και τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πετρελαίου που διοργανώνουν το ΠΣΕΕΠ και το ΕΕΤΙ στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί με την τέταρτη συνεδρία, η οποία είχε τον τίτλο « Γεωστρατηγικές Προοπτικές για Εθνική Ανάπτυξη».

Πρόεδρος στην εν λόγω συνεδρία ήταν ο κ. Σωτήριος Νίκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ, ο οποίος άνοιξε και τη συζήτηση με την παρέμβασή του, για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων στο πάνελ.

Ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, π. Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ, Συνεργάτης της Medgas & More services Ltd ανέπτυξε τις απόψεις του για το στρατηγικό σχεδιασμό στο πεδίο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αναπλ. Καθ. ΕΜΠ στον τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ο οποίος τοποθετήθηκε για το ζήτημα του ενεργειακού μείγματος της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κύκλος των παρεμβάσεων έκλεισε με την ομιλία του κ. Λεόντιου Πορτοκαλάκη, γεν. Γραμματέα του ΕΛΛΙΝΥ, ο οποίος ανέπτυξε τη σημασία της οριοθέτησης της ΑΟΖ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ευάγγελος Λίγγος, πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ.

Για το νέο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και για τη σημασία της Ρεβυθούσας μίλησε ο Σωτήρης Νίκας. Ο ίδιος ανέφερε σχετικά ότι ο ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών.

Όπως τόνισε, ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν εκτός των αναγκών της χώρας και της Ε.Ε., αλλά ο νέος διαγωνισμός θα αποφύγει τα προβλήματα του προηγούμενου, καθώς αυτή τη φορά απευθύνεται μόνο σε διαχειριστές. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες και το τίμημα προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο».

Παράλληλα, ο κ. Νίκας μίλησε για τα διάφορα σχέδια του ΔΕΣΦΑ. Είπε ότι στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για τον «κάθετο διάδρομο». Παράλληλα, ο αγωγός προς τα Σκόπια βρίσκεται σε φάση μελέτης βιωσιμότητας, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην Αλβανία στη συντήρηση και στην εκπαίδευση της Albgas.

Αναφορικά με τη Ρεβυθούσα, ο κ. Νίκας τόνισε ότι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το κέλυφος της 3ης δεξαμενής ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2018. Με τον τρόπο αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα έργα, η Ρεβυθούσα από παραδοσιακός σταθμός LNG μετατρέπεται σε πολυμορφικό κόμβο. Με την ολοκλήρωση της 3ης δεξαμενής, η χωρητικότητα θα αυξηθεί από τα 130.000 στα 225.000 κ.μ.

Όπως εξήγησε, μέσω του κάθετου διαδρόμου το αέριο από τη Ρεβυθούσα θα φτάνει στη FYROM και στη Βουλγαρία και ακόμα παραπέρα. Στο διάστημα 2017-18 μπορεί να υπάρχει μαι αντίστροφη ροή 0,36 δισ. κ.μ. Από τα μέσα του 2018 αυτή η χωρητικότητα μετά την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας θα γίνει 1,8 δις. κ.μ. προς τα βόρεια και μελλοντικά θα ανέβει στα 4 δις. κ.μ. εφόσον υλοποιηθεί ο συμπιεστής στην Αμπελιά και στους Κήπους.

Αυτά τα 4 δις. κ.μ. αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των εισαγωγών όλων των χωρών ως την Ουγγαρία, δηλαδή μια πολύ μεγάλη δυνατότητα, όπως υπογράμμισε. «Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα οι αγωγοί για αυτές τις ποσότητες, για αυτό και ζητάμε την κατασκευή διασυνδέσεων», πρόσθεσε ο κ. Νίκας.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό και περιφερειακό σύστημα φυσικού αερίου, αλλά και στο ρόλο της χώρας μας στις εξελίξεις αναφέρθηκε ο Σπύρος Παλαιογιάννης.

Διατύπωσε την άποψη ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να είναι σημαντικός στα επόμενα χρόνια για την ήπειρο, με αυξημένη τη σημασία του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, έκανε μια αναδρομή στην ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, τον οποίο χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας. Τέλος, ανέλυσε το σχέδιο της χώρας μας να γίνει πύλη εισόδου για το αέριο από νέες πηγές προς την Ευρώπη.

Αναλύοντας αυτή την προοπτική, ο κ. Παλαιογιάννης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ανεξάρτητη πολιτική και να σταματήσει να εξαρτάται από ελάχιστες πηγές προμήθειας. Σε αυτά τα πλαίσια, επιβάλλεται να δώσει έμφαση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε, μπορεί να αποτελέσει όχι μονο έναν φυσικό κόμβο, αλλά και έναν παράγοντα διαμόρφωσης κόστους, ιδίως όταν αυξηθούν οι χρήσεις του αερίου. Η ενέργεια παραμένει ένας προνομιακός τομέας για επενδύσεις, συνεργασίες και ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και η χώρα πρέπει να τις αδράξει, ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Παλαιογιάννης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε ότι το συνέδριο είναι ένα φωτεινό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο συνδικαλισμός σήμερα. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές και τόνισε ότι αναδεικνύεται πλέον ένας τομέας της οικονομίας που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη, αυτός του πετρελαίου. Όπως τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, η ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων μπορεί να διευκολύνει την άνθηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Η επικράτηση της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και της ανεμπιστοσύνης για το τι «μέλλει γενέσθαι», σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς, δίνει στη χώρα ένα μεγάλο κίνητρο για να ακολουθήσουμε μοντέλα όπως αυτά του εξωτερικού και να εκμεταλλευτούμε ό,τι η φύση μας έχει προσφέρει.

Στη διεθνή διάσταση της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας στάθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, απαριθμώντας πληθώρα στοιχείων σχετικά με το ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. και τις τάσεις που διαμορφώνονται σήμερα. Διατύπωσε την πρόβλεψη ότι τόσο το φυσικό αέριο, όσο και οι ΑΠΕ πρόκειται να αναπτυχθούν στο εξής ταχύτερα από τον άνθρακα ως πηγές ενέργειας.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σχολίασε ότι αλλάζει πλέον σημαντικά το μείγμα με πτώση του λιγνίτη και αύξηση των ΑΠΕ, του αερίου και των υδροηλεκτρικών. Επίσης, στάθηκε στη χρήση αερίου στις ναυτιλιακές μεταφορές, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)

Ο κ. Λ. Πορτοκαλάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η σημασία της υφαλοκρηπίδας είναι εξίσου μεγάλη, συμπλήρωσε, διότι δε χρειάζεται να ανακυρηχθεί και να οριοθετηθεί όπως ισχύει για την ΑΟΖ. Πρακτικά, η μία συμπληρώνει την άλλη.

Η τελική διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ είναι ρευστή, σημείωσε ο κ. Πορτοκαλάκης, διότι δεν έχει ούτε οριοθετηθεί, ούτε ανακηρυχτεί. Μέχρι σήμερα η ΑΟΖ της Ελλάδας ταυτίζεται με την υφαλοκρηπίδα της. Όπως είπε, μόνο μέσω της ανακήρυξης της ΑΟΖ εξασφαλίζεται νομοθετικά η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης. Όταν υπάρχει αμφισβήτηση για τις ζώνες αυτές, τα ύδατα θεωρούνται διεθνή, και ορίζονται αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ελλάδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Πορτοκαλάκης, καθώς μέσω αυτής κατοχυρώνονται και εξασφαλίζονται γνωστοί και δίκαιοι κανόνες, συμφωνίες και κοινές επενδύσεις μεταξύ των κρατών, καθώς και κλίμα διαχρονικής ομαλότητας, ιδίως σε περιπτώσεις που οι επενδύσεις είναι χρονοβόρες.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Ευάγγελος Λίγγος, πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ, τόνισε πως είναι σημαντικό τα συνδικάτα να προβαίνουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το εν λόγω συνέδριο. Σε σχέση με το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι ο κλάδος των πετρελαίων θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα.

Προστασία του Περιβάλλοντος από υπεράκτιες δραστηριότητες

Στην πέμπτη συνεδρία, με θέμα την «Προστασία του Περιβάλλοντος από υπεράκτιες δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», προέδρευσε κ. Αναστάσιος Παπανδρέου της European Commission DG Energy Internal Energy Market. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Dr. Tine B. Larsen, Senior Researcher, Ph.D. GEUS (Δανία), ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα της σεισμικότητας σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Μυκονιάτης, Μηχανικός Πετρελαίων, οι οποίος ανέδειξε το γιατί ο συνδυασμός της μέριμνας για την ασφάλεια την υγεία και το περιβάλλον αποτελεί κορυφαία εταιρική επιλογή στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Ο κ. Διονύσης Παπαθεοδοσίου, από τις Θαλάσσιες Τεχνολογίες μίλησε για τους μηχανισμούς ρυμούλκησης εξεδρών πετρελαίου, με τη συνεδρία να κλείνει με την παρέμβαση της Δρ. Φωτεινή Παπαθεοδώρου, συμβούλου επιχειρήσεων και οργανισμών, π. επίκουρη καθηγήτρια & ερευνήτρια, University of Arts-London, η οποία ανέλυσε ποια μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στην συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στις δραστηριότητες ανάπτυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Αναστάσιος Παπανδρέου μίλησε για τη σημασία της Οδηγίας 2013/30 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, μεταφέροντας στο κοινό τις θέσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Κομισιόν. Ο ίδιος απαρίθμησε τις προϋποθέσεις για την επιτυχή ενσωμάτωσή της στα εθνικά δίκαια των κρατών-μελών, ενώ μίλησε και για την απαραίτητη συνεργασία τους με τις Βρυξέλλες προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι η καλλιέργεια μιας «κουλτούρας ασφάλειας» στον ευρωπαϊκό κλάδο και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού θεσμικού πλαισίου που εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές. Στην κατεύθυνση αυτή, υπόγράμμισε ότι η οδηγία 2013/30 διαφέρει απο τις υπόλοιπες, αφού βοηθάει τις αρμόδιες αρχές να αποκτήσουν τεχνογνωσία.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι βάσει της οδηγίας, εκτός από το φορέα εκμετάλλευσης, πρέπει να υπάρχει και ένας ακόμη πόλος που να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στις εξορύξεις. Τέλος, μίλησε για τις διάφορες πλατφόρμες και υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί για την ενημέρωση και το συντονισμό των συμμετεχόντων στην αγορά.

Εκ μέρους της γεωλογικής υπηρεσίας της Δανίας, η κα. Tine Larsen μίλησε για τη σεισμικότητα και τη σχέση της με την παραγωγή υδρογονανθράκων. Τόνισε σχετικά ότι είναι εφικτή η παραγωγή σε σεισμογενείς περιοχές, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες που έχουν να κάνουν με την έγχυση υγρών στο υπέδαφος και το ρυθμό της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση σεισμών λόγω γεωτρήσεων είναι ένα σπάνιο περιστατικό που συνήθως περιορίζεται σε χαμηλή ένταση και επιδράσεις, όπως ανέφερε.

Ο κ. Γ. Μυκονιάτης αναφέρθηκε σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος κατά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Μίλησε αναλυτικά για το σύστημα HSSE, το οποίο έχουν εφαρμόσει τα ΕΛΠΕ ήδη στις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και του ρίσκου από τις ανωτέρω δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ομιλία του κ. Διονύση Παπαθεοδοσίου είχε ως θέμα της τη ρυμούλκηση εξεδρών πετρελαίου και τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες. Στάθηκε στη σημασία της σωστής νομοθέτησης για τις παραπάνω δραστηριότητες και παρουσίασε όλα τα είδη των διαθέσιμων τεχνολογιών, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Όπως τόνισε, αποτελεί μονόδρομο η άντληση συμπερασμάτων από την εμπειρία των χωρών της Βόρειας Θάλασσας και η χάραξη πολιτικής που να υπηρετεί αντίστοιχη πορεία.

Ο κ. Παπαθεωδώρου τόνισε ότι οι εταιρίες διαχείρισης πλοίων πρέπει να κάνουν τις δικές τους αξιολογήσεις με σωστά εκπαιδευμένα πληρώματα και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις πετρελαικές, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργάζονται ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης

Στο σημαντικό θέμα της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αναφέρθηκε η κα. Φωτεινή Παπαθεοδώρου. Μίλησε για περιστατικά αντιδράσεων σε περιοχές της Ευρώπης στο παρελθόν απέναντι στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο και εστίασε στα αίτια αυτών και στη στάση που πρέπει να διατηρούν οι επιχειρήσεις.

Η δημόσια συμμετοχή ειναι σημαντική λόγω του σεβασμού στο δημοκρατικό ιδεώδες, αλλά και για περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και οικονπομικούς θεσμούς, όπως επεσήμανε. Τέλος, η κα. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι τα ζητήμα που θα μπορούσαν να κατευθύνουν την επικοινωνιακή στρατηγική είναι η εμπιστοσύνη και αποδοχή.

Νέες Τεχνολογίες ΑΠΕ & Παραγωγής Βίο-Ντήζελ

Το θέμα της έκτης συνεδρίας, την οποία συντόνισε ο Θοδωρής Παναγούλης, Διευθυντής του Energypress  ήταν «Νέες Τεχνολογίες ΑΠΕ & Παραγωγής Βίο-Ντήζελ». Ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Δ/ντης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Νέων /γιών των ΕΛΠΕ μίλησε για τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βιομηχανία πετρελαίου και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο οποίος ανέδειξε νέες τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παραγωγή πετρελαίου με ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος .

Η συνεδρία έκλεισε με την παρέμβαση του Dr. Μάριου Πατσουλέ, Γεωλόγου Μηχανικού Ταμιευτήρων Πετρελαίου, ο οποίος παρουσίασε τεχνολογίες για την καθαρή παραγωγή ενέργειας πέραν του πετρελαίου.

Επόμενοι υδρογονάνθρακες

Οι «επόμενοι υδρογονάνθρακες» βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του κ. Κιαρτζής, ο οποίος στη συνέχεια ανέδειξε τη σημασία που έχει η δραστηριοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου σε αυτό τον τομέα. Ο κ. Κιαρτζής ανέπτυξε το όραμα του Ομίλου ΕΛΠΕ να καταστεί πρωτοπόρος περιφερειακός ενεργειακός όμιλος, ενσωματώνοντας οργανικά στις δράσεις του τη διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Καρτζής, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ των 200MW, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των βιοκαυσίμων. Εξ ου και ο Όμιλος ΕΛΠΕ στηρίζει ένα μεγάλο εύρος ερευνητικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως τόνισε.

Ο κ. Κιαρτζής αναφέρθηκε επίσης στο πλέγμα των φαινομένων αντίδρασης και αμφοσβήτησης που κατά κύριο λόγο οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης και ατελή γνώση, και τα οποία εκδηλώνονται αρκετές φορές όταν επιδιώκεται να εισαχθούν νέες τεχνολογίες σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων και αυτό της ενέργειας.

Με στοχευμένη προσπάθεια, όμως, νέες καινοτόμες τεχνολογίες, και μάλιστα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή και τα οχήματα υδρογόνου, μπορούν να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, σημείωσε ο κ. Κιαρτζής.

Άλλωστε, με τις νέες τεχνολογίες στην ενέργεια και τις μεταφορές, το ανθρακικό αποτύπωμα μπορεί να περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ενεργειακή αποδοτικότητα να αυξηθεί κατακόρυφα. Η ανάπτυξή τους, λοιπόν, όπως επεσήμανε ο κ. Κιαρτζής, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις, που όλοι πρέπει να βρεθούμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Γραμμέλης αναφέρθηκε σε εφαρμογές συνθετικών και εναλλακτικών καυσίμων που μπορούν να εφαρμοστούν στη βιομηχανία, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο έρευνας στο ΕΚΕΤΑ. Μια ερευνητική κατεύθυνση που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που δεσμεύουν τις εκπομπές CO2 με τρόπο ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια.

Όπως ανέπτυξε ο Δρ. Γραμμέλης, η προσπάθεια αξιοποίησής τους για παραγωγή μεθανόλης δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μάλιστα, η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος, καθώς μπορεί να επιτευχθεί αρκετά ικανοποιητικός εξεργειακός βαθμός απόδοσης.

Μια ακόμα καινοτόμος προσπάθεια στην οποία αναφέρθηκε ο Δρ. Γραμμέλης, αφορά την παραγωγή υβριδικού ντίζελ από τηγανέλαια, μέσω μιας πολλά υποσχόμενης τεχνικής, η οποία συνδυάζει σημαντική ενεργειακή απόδοση με σημαντική μείωση στις εκπομπές ανθρακικών ρύπων. Τέλος, ο Δρ. Γραμμέλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΕΚΕΤΑ για την ανάπτυξη της χρήσης του LNG στη ναυτιλία, στα πλαίσια του προγράμματος Poseidon Med.

Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις στα πλαίσια της τελευταίας συνεδρίας, ο Δρ. Πατσουλές παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα τεχνολογία, που μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν τελείωναν τα πετρέλαια;». Ο Δρ. Πατσουλές μίλησε για την γεω-πλουτονική ενέργεια, την αξιοποίηση δηλαδή των πυρηνικών αντιδράσεων που συντελούνται στον πυρήνα της Γης, παράγουν τεράστια ποσά θερμότητας τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας (χωρίς το παραμικρό ίχνος ραδιενέργειας).

Η τεχνική αξιοποιεί γεωτρήσεις βάθους περίπου 10km, σε μια εκ των οποίων εισπιέζεται νερό, το οποίο θερμαίνεται και βγαίνει στην επιφάνεια από τις άλλες γεωτρήσεις, έχοντας θερμοκρασία άνω των 330οC. Στη συνέχεια, η θερμότητα αυτή μπορεί να αποθηκευτεί. Όπως τόνισε ο κ. Πατσουλές, η μέθοδος αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στη Μήλο και τη Νίσυρο.

Μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα

Ακολούθησε το κλείσιμο του Συνεδρίου από τους διοργανωτές, κατά το οποίο οι κ.κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, ανέλυσαν το πως τα συμπεράσματα από τις διήμερες συζητήσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς και τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΠΣΕΕΠ για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα τέτοιο συνέδριο. Όπως τονίστηκε, οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, παρά τη σημερινή δυσμενή συγκυρία, μπορεί να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στην παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς όρους υποτέλειας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε, είναι να σταματήσουμε τα μεγάλα λόγια. Για να μπορέσει να προχωρήσει προς όφελος του λαού αυτή η υπόθεση, καθοριστικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ κ. Οφθαλμίδης, αναφέρθηκε στην επικαιρότητα του Συνεδρίου, στο έδαφος και των πρόσφατων εξελίξεων με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του εξωτερικού για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ένα Σωματείο προσπάθησε, όχι μόνο σε εταιρικό, αλλά σε εθνικό επίπεδο, να φωτίσει στις εξελίξεις στον τομέα αυτό και να κινητοποιήσει όλους τους φορείς, πολιτικούς και μη, στον τομέα αυτό, εστίασε στη σημασία της αξιοποίησης των συμπερασμάτων που βγαίνουν απο το Συνέδριο.

Όπως τόνισε, αυτό που βγαίνει ως συνισταμένη από τις παρουσιάσεις που έγιναν τις δυο αυτές ημέρες, είναι ότι το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στις ίδιες τις γεωτρήσεις, αλλά επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στις οποίες οι εταιρείες που συμμετέχουν θα πρέπει να εστιάσουν. Ο κ. Οφθαλμίδης, κλείνοντας την παρέμβασή του, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στο Συνέδριο και όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του. Κλείνοντας, ευχήθηκε στο επόμενο Συνέδριο που θα διοργανώσει το Σωματείο να μιλάμε πλέον στη βάση βεβαιωμένων αποτελεσμάτων.

 

Διαφήμιση