Αρχική Ενέργεια 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου: Ελλάδα: Τα Αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου: Ελλάδα: Τα Αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

0
Διαφήμιση

Εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στον κλάδο και συμμετοχής πληθώρας αξιωματούχων, στελεχών και φορέων του κλάδου, πραγματοποιήθηκε το επίκαιρο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου που διοργανώνουν το ΠΣΕΕΠ και το ΕΕΤΙ στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Τα Αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό Ανάπτυξης της Xώρας» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή, 8 και 9 Ιουνίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί με την πρώτη συνεδρία, η οποία είχε τον τίτλο «Απόψεις για την μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσα πετρελαϊκή πολιτική στην χώρα». Πρόεδρος στην εν λόγω συνεδρία ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, π. Διευθυντής Ενέργειας, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. και τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Dr. Μάριος Πατσουλές, Πρόεδρος του ΕΕΤΙ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ.

«Στοχεύουμε στην ανάδειξη του πετρελαϊκού δυναμικού, της ευρύτερης περιοχής, στις τεχνικές και νέες τεχνολογίες, στην ΑΟΖ και κύρια στην αναγκαιότητα ικανής στελέχωσης και θεσμικής θωράκισης της ΕΔΕΥ. Η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής μέχρι να αντιληφθούν όλοι την τεράστια αξία του εγχειρήματος. Να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει τεράστιο όφελος», υπογράμμισε στην εισαγωγή του ο κ. Οφθαλμίδης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από τους κ.κ. Γιώργο Σταθάκη, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Dr. Noureddine Bardad-Daidj, Πρέσβη της Αλγερίας στην Αθήνα και Ευστάθιο Τσοτσορό, πρόεδρο των ΕΛΠΕ.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων ξένων πετρελαϊκών, αλλά και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων στάθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει πλέον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον πολύ σημαντικών πετρελαϊκών, έχει προχωρήσει αριθμός σημαντικός αριθμός υπογραφών για οικόπεδα προηγούμενων διαγωνισμών και υπάρχει πρόοδος στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, που έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας.

«Το συνέδριο αυτό συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο. Το ΥΠΕΝ έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Νηφαλιότητα, μεθοδικότητα, διαφάνεια και προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά μας δεν ακούστηκαν πανηγυρισμοί πρώιμοι, ούτε έσοδα δισεκατομμυρίων», υποστήριξε ο υπουργός.

Σήμερα επιδιώκουμε να ενσωματώσουμε τις καλύτερες πρακτικές από άλλες χώρες, να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία μας, πρόσθεσε. «Επίσης, προχωρούμε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με την ΕΔΕΥ, για αναβάθμιση της λειτουργίας της με προσωπικό. Η στρατηγική μας κινείται αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν καθοριστική παρουσία στον κλάδο και έχουν διεθνές κύρος. «Επιδιώκουμε να συνεχιστεί η θετική πορεία που έχουν καταγράψει και να γίνουν μοχλός στις νέες δραστηριότητες», κατέληξε.

ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ «ποντάρουν» στις διεθνείς συνεργασίες για να δοθεί ώθηση στις έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα μας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Ο όμιλος κινείται προς διεθνείς συνεργασίες με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όπως αποδεικνύει η συμμετοχή των Total και ExxonMobil, με σκοπό να περάσουμε απο το «μύθο» της εκμετάλλευσης στην πραγματική εκματέλλευση υδρογονανθράκων.

«Διαβεβαιώνω ότι τα ΕΛΠΕ με συντονισμένες ενέργειες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με στόχο να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων διαγωνισμών, την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τις δύο περιοχές της Κρήτης (ΕΛΠΕ-Exxon-Total) και στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό. Επίσης στόχος είναι η προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών», κατέληξε ο κ. Τσοτσορός.

Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις από τους κ.κ. Βασίλη Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Αντιπρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, καθ. Γιάννη Μανιάτη, π. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μάκη Παπαδόπουλο, Εκπρόσωπο ΚΚΕ, Κων/νο Σκρέκα, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτή Τρικάλων και Εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κου. Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Δανούση, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Εμμανουήλ Κελαϊδάκη, Α’ Αντιπρόεδρο του ΠΟΕ, Χάρη Σμυρνιώτη, Αντιπρόεδρο Συνδικάτου ΙΓΜΕ, Mitja Fabjan, Γεν. Γραμματέα του RETUN-SEE, Θανάση Κουμούτσο, Αντιπρόεδρο του ΕΕΤΕΜ Δυτ. Ελλάδας, Παν. Σαμαρά, π. του Chartering Manager & Μέλος του ΔΣ της Statoil και Άθως Ελευθερίου, γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας.

Αναδρομή στο παρελθόν

Κατά τη δεύτερη συνεδρία ο Δρ. Μάριος Πατσουλές κάνοντας μια αναδρομή στις διάφορες προσπάθειες που έλαβαν χώρα από το 1975 σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει το περιθώριο να προκύψουν τα προβλήματα προηγούμενων ετών που απέρρεαν από την έλλειψη αποφασιστικής πολιτικής βούλησης και υπέδειξε ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη με κονδύλια των μεγάλων διεθνών εταιρειών πετρελαίου.

Ο Δρ. Πατσουλές υπογράμμισε τη σημασία των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών και κατευθύνσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι έρευνες και τα έργα, ουσιαστικά δηλαδή η αποδοτικότητα των επενδύσεων που θα προσελκυθούν – κάτι το οποίο χρειάζεται να γίνει με καλό σχέδιο και χωρίς καθυστερήσεις – θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για τους εργαζομένους και το περιβάλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης ανέπτυξε τους προβληματισμούς των ΕΛΠΕ για τις προκλήσεις στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες των ΕΛΠΕ για την αναζήτηση εγχώριων πηγών ενέργειας. Ο κ. Στεργιούλης μίλησε για τη δυναμική επάνοδο του Ομίλου στον τομέα της Έρευνας & Παραγωγής Υδρογ/κων, μετατοπίζοντας πλέον το κέντρο του ενδιαφέροντός του εντός της ελληνικής επικράτειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, τα ΕΛΠΕ ενεργούν ως διαχειριστής της κοινοπραξίας με την Edison με ποσοστό 50% για την παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απόκτηση σεισμικών δεδομένων 2 και 3 διαστάσεων. Επίσης, έχουν ανακηρυχθεί ως “προτιμητέος ανάδοχος” και αναμένουν την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης Μίσθωσης για 2 χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος).

Πέραν αυτών, ο κ. Στεργιούλης υπενθύμισε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλλει προσφορές για 3 περιοχές του Ιονίου, κατά μόνας ή σε κοινοπραξία με μεγάλες διεθνείς εταιρίες ενώ επεσήμανε ότι προτίθενται να ισχυροποιήσουν και να διευρύνουν τις στρατηγικές τους συμμαχίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες και να εξετάσουν τυχόν νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Στη νέα σελίδα της ΕΔΕΥ, μετά από την ουσιαστική επανεκκίνηση του τελευταίου εξαμήνου (αφού το προηγούμενο ΔΣ της ΕΔΕΥ δεν είχε στη διάθεσή του ούτε ένα άτομο τεχνικό προσωπικό) μέχρι και τους στόχους για το εγγύς μέλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς.

Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε επανεπεξεργασία των υπάρχοντων σεισμικών δεδομένων, αλλά και στη δουλειά με νέα δεδομένα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική και ολοκληρωμένη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας.

Οι καλές προοπτικές των προσπαθειών που καταβάλει η ΕΔΕΥ φαίνονται και από το γεγονός ότι έχει ήδη προσελκυσθεί το ενδιαφέρον εκ μέρους των λεγόμενων «7 αδελφών». «Επειδή το ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι μεγάλο, ήδη η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε επαφές και με άλλες μεγάλες εταιρείες απο το εξωτερικό» αποκάλυψε ο κ. Μπασιάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σύντομα θα μπορούν να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Στις επιτυχίες και στα εντυπωσιακά μεγέθη που καταγράφουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία προσφέρουν και τη δυνατότητα να μιλούν από καλή θέση με ενεργειακούς κολοσσούς από το εξωτερικό, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γεν. Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α των ΕΛΠΕ. Επιχειρώντας μια αναδρομή ήδη από τα χρόνια της ΔΕΠ και της ΔΕΠΕΚΥ και αναφερόμενος στις διαρκείς προσπάθειες όλων των προηγούμενων χρόνων, ο κ. Γρηγορίου εστίασε στη διαχρονική βεβαιότητα περί ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη χώρα.

Από τις προσπάθεις αυτές, αν κάτι ξεχωρίζει είναι ότι επί 40 χρόνια δεν υπήρξε περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο κ. Γρηγορίου, σε συνδυασμό με την κατακτημένη ικανότητα αποτελεσματικής και στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και για το σήμερα, αλλά και για το αύριο.

Το σύνθημα σήμερα θα μπορούσε να είναι «Κοιτάμε Ελλάδα», κι αυτό γιατί έχουμε βαθιά πίστη για τις δυνατότητες αξιοποίησης του πετρελαϊκού συστήματος της Ελλάδας, είπε ο κ. Γρηγορίου, καταλήγοντας με την προτροπή «Ας τολμήσουμε λοιπόν»!

«Τι θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα;»

Την τρίτη συνεδρία απασχόλησε το ερώτημα «Τι θα πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα;». Πρόεδρος και συντονιστής ήταν ο κ. Δημήτρης Πεφάνης, δημοσιογράφος του Insider.gr, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου και Διοικητικός Σύμβουλος της ΕΥΚ, η κα. Θεοδώρα Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Διεθνών Δραστηριοτήτων και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., ο Δρ. Άρης Στεφάτος, Chief Operating Officer της M Vest Energy AS και ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Διευθυντής Έρευνας Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ.

Στην εμπειρία της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, δίνοντας έμφαση στο αποφασιστικής σημασίας βήμα συγκρότησης της Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Πρόκειται για μια «πραγματική εταιρεία», όπως είπε ο κ. Νικολάου, η οποία είναι ουσιαστικά ο «εμπορικός βραχίονας» για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η κα. Θεοδώρα Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα, καθώς και σε μια αποτίμηση της εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Η εξερεύνηση σε βαθιά νέρα είναι κάτι εξαιρετικά απαιτητικό τεχνολογικά, καθώς χρειάζεται να κινητοποιηθούν πολλές δυνάμεις και με σωστό συντονισμό, σημείωσε ο Δρ. Άρης Στεφάτος, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε τις παραμέτρος που χρειάζεται να αναλυθούν από μια εταιρεία προτού προβεί σε μια επένδυση στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων. Άλλωστε, όπως σημείωσε, στατιστικά και οικονομικά οι πιθανότητες επιτυχίας μιας επένδυσης είναι μικρές, γύρω στο 25%.

Η συνεδρία έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Γ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις έρευνες των ΕΛΠΕ για πετρέλαιο στον Πατραϊκό και στις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις, αναδεικνύοντας και ποικίλες τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος.

Το πρόγραμμά των ΕΛΠΕ για τον Πατραϊκό έχει εκτελεστεί μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη. Όλα τα πρόσφατα στοιχεία, συνηγορούν στις σημαντικές προοπτικές εκμεταλλευσιμότητας της συγκεκριμένης δομής, σημείωσε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Η βιομηχανία Πετρελαίου

Στο δεύτερο μέρος της τρίτης συνεδρίας, έλαβαν μέρος η Δρ. Όλγα Βίζυκα, Δ/ντρια Μηχανικής Ταμιευτήρων Πετρελαίου στο Ινστιτούτο Πετρελαίου Παρισίων, ο κ. Flemming Ole Rasmussen, Exploration & Production Coordinator & Consultant στο GEUS της Δανίας, ο κ. Χρήστος Τσακίρογλου, ερευνητής στο ICEHT/FORTH και ο κ. Φοίβος Σπαθόπουλος, επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College.

Η Δρ. Όλγα Βιζύκα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζοντας μια μοντελοποίηση των δεδομένων που παρείχε η Κύπρος, στα πλαίσια μιας πολυ-κλιμακωτής προσέγγισης για την αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της περιοχής. Το ιδιαίτερο γνώρισμα της μεθόδου είναι ότι πάει από την κλίμακα του νανομέτρου ως αυτή του χιλιομέτρου, ενώ στη χρονική κλίμακα ξεκινάει από το δευτερόλεπτο και φτάνει στον ιστορικό χρόνο.

Το συμπέρασμα με το οποίο ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της η κα. Βιζύκα, είναι ότι τα καλά αποτελέσματα μπορούν να έρθουν εφόσον υιοθετηθούν όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δυνατότητες, αρκεί να υποστηριχθούν από τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Ο κ. Flemming Ole Rasmussen ανέδειξε τα συμπεράσματα από τη μακροχρόνια εμπειρία της Δανίας, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία 7 κύκλους αδειοδοτήσεων. Όπως τόνισε, η εμπειρία αυτή μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών στρατηγικών εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τσακίρογλου ανέλυσε τα προβλήματα τα οποία καλείτα να επιλύσει και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η επιστημονική έρευνα στην Μηχανική Ταμιευτήρων. Ακόμα, ανέδειξε τη συμβολή της εργαστηριακής έρευνας στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η συνεδρία έκλεισε με την παρέμβαση του ο Δρ. Φοίβος Σπαθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εξόρυξη πετρελαίου και ανέπτυξε τις διάφορες διαστάσεις του ζητήματος που αφορούν ιδίως το θειούχο πετρέλαιο, που απαντάται και στην Ελλάδα. Όπως ανέδειξε ο κ. Σπαθόπουλος, η βιομηχανία πετρελαίου έχει πλέον δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτά, ενώ παράλληλα έχουν θεσπιστεί και αυστηρότατα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαφήμιση