Αρχική Καταστροφές Τεράστιες και μη αντιστρέψιμες οι καταστροφές κοραλλιών στην Αυστραλία – Δείτε το...

Τεράστιες και μη αντιστρέψιμες οι καταστροφές κοραλλιών στην Αυστραλία – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας δεν μπορεί πλέον να σωθεί επειδή είναι τόσο κατεστραμμένος, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα κοράλλια αποδεκατίστηκαν από ένα κύμα ζεστού νερού, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα…

 

Το 2016, ο Ελ Νίνιο αποδεκάτισε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας με ένα κύμα ζεστού νερού, οδηγώντας το σε μαζική λεύκανση. Φέτος, το ίδιο συνέβη, αν και χωρίς το φαινόμενο του κλίματος.

Για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό που επαναλήφθηκε, δηλαδή η περαιτέρω μαζική λεύκανση των κοραλλιών, αποδεκάτισε το υδάτινο οικοσύστημα και οι επιστήμονες φοβούνται πια ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη!

Μέχρι και το 70% των κοραλλιών έχει πεθάνει σε μερικά τμήματα του συστήματος μήκους 2.300 χιλιομέτρων, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στη θάλασσα κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

«Όπως συνέβη με τους υφάλους σε όλο τον κόσμο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει βιώσει σημαντικές και εκτεταμένες επιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Θαλάσσιων Πάρκων του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (GBRMPA), Ράσελ Ράιχελτ.

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «είναι ενωμένοι στην ανησυχία τους για τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που αντιμετωπίζει ο ύφαλος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αποχρωματισμός των κοραλλιών από τις αρχές του 2016 έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο».

Η περιοχή που πλήττεται σκληρότερα βρίσκεται βόρεια της τουριστικής περιοχής Πορτ Ντάγκλας, όπου εκτιμάται ότι το 70% των κοραλλιών ρηχού νερού έχει πεθάνει.

Σε όλο τον ύφαλο, το 29% αυτών των κοραλλιών πέθανε από τον αποχρωματισμό το 2016. Τα κοράλλια σε βαθύτερο νερό επηρεάστηκαν, αλλά οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να τα αξιολογήσουν συστηματικά.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών και οι επιπτώσεις του Κυκλώνα Ντέμπι πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες το 2017, αναφέρει η έκθεση.

Ο αποχρωματισμός συμβαίνει όταν ανώμαλες συνθήκες, όπως θερμότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα, κάνουν τα κοράλλια να αποβάλλουν μικροσκοπικά φωτοσυνθετικά φύκια, χάνοντας το χρώμα τους.

Τα κοράλλια μπορούν να ανακάμψουν αν πέσει η θερμοκρασία του νερού και τα φύκια μπορέσουν να τα επαναποικήσουν, αλλά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα λεύκανσης μπορούν να κάνουν πολύ δύσκολη την αποκατάσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=LOqW1vzAf2k

 

Πηγές: http://www.scienceworldreport.com/articles/58550/20170415/damage-great-coral-reef-irreversible-scientists.htm http://www.salon.com/2017/04/14/scientists-just-confirmed-the-great-barrier-reef-bleached_partner/ http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/29/great-barrier-reef-damaged-beyond-repair-can-no-longer-saved/ https://www.theguardian.com/environment/2014/mar/06/great-barrier-reef-damage-irreversible-unless-radical-action-taken

 

Διαφήμιση