Αρχική Επιστήμη Οι αρχαιότερες καλλιέργειες ρυζιού βρέθηκαν στην Κίνα και είναι 9.400 ετών

Οι αρχαιότερες καλλιέργειες ρυζιού βρέθηκαν στην Κίνα και είναι 9.400 ετών

0
Διαφήμιση

Το παλαιότερο γνωστό εγχώριο ρύζι καλλιεργήθηκε στην Κίνα πριν 9.400 χρόνια, στην αρχή της Πλειστοκαινικής εποχής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανασκάπτουν στην Σανγκσάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Βρήκαν γρήγορα στοιχεία για μια διατροφή που εξαρτάται από το ρύζι: φλοιούς ρυζιού που θάφτηκαν σε θραύσματα κεραμικής και πέτρινα εργαλεία που φαινόταν σαν να χρησιμοποιήθηκαν για άλεση.

Αλλά πολύ πιο άφθονα από ό, τι τα αντικείμενα είναι οι φυτολίθες, που είναι πανταχού παρόν, αν και μικροσκοπικοί, στο έδαφος.

Κινέζοι επιστήμονες χρονολόγησαν φυτόλιθους από ρύζι (Oryza saliva L.), που βρέθηκαν στις περιοχές Σανγκσάν και Χεχουασάν του ποταμού Γιανγκτσέ. Οι φυτόλιθοι είναι φυτικά κατάλοιπα που διασώζονται σε μικροσκοπική μορφή και είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπιο.

Καθώς οι φυτόλιθοι περιέχουν ποσότητες οργανικού άνθρακα, κατέστη δυνατό να υπολογισθεί με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα ότι οι συγκεκριμένοι έχουν ηλικία 9.400 και 9.000 ετών αντίστοιχα.

Η Κίνα θεωρείται η «πατρίδα» του ρυζιού. Μετά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η καλλιέργεια του ρυζιού πιθανώς άρχισε στον Κάτω Γιανγκτσέ στην αρχή της Ολοκαίνου εποχής, μετά το λιώσιμο των πάγων.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί στην Κίνα ακόμη παλαιότεροι φυτόλιθοι ρυζιού, που χρονολογούνται έως προ 12.000 ετών, όμως πιθανότατα προέρχονται από άγρια και όχι από καλλιεργημένα φυτά ρυζιού.

Σήμερα πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί το ρύζι βασικό συστατικό της διατροφής του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιανπίνγκ Ζανγκ του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

 

 

Πηγές: https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/05/rice-domestication/528288/ http://news.xinhuanet.com/english/2017-05/30/c_136324734.htm https://cosmosmagazine.com/archaeology/rice-was-domesticated-in-china-almost-10-000-years-ago http://www.scmp.com/news/china/society/article/2095817/where-did-rice-your-bowl-originally-come

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤεράστιες και μη αντιστρέψιμες οι καταστροφές κοραλλιών στην Αυστραλία – Δείτε το βίντεο
Επόμενο άρθροΑπίστευτο! Ανακαλύφθηκε άλλη μία κοντινή “υπερ-Γη” σε απόσταση 21 ετών φωτός!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ