Αρχική Επιχειρείν Σύνοδος για την περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου στα Γιάννενα

Σύνοδος για την περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου στα Γιάννενα

0
Διαφήμιση

Για Ελλάδα «σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια», που στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες μεταξύ χωρών της ΕΕ αλλά και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν, έκανε λόγο ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη λήξη των εργασιών, χτες, της υπουργικής Συνόδου για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου (ΠΑΙ) που πραγματοποιείται στα Γιάννινα.

 

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, συμβάλοντας σε σχέδια της ΕΕ, όπως το να επιτύχει, μέσω των τέτοιων Μακροπεριφερειών, στενότερη συνεργασία των κρατών – μελών της με άλλα κράτη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.

Αλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πολιτικές που ενισχύουν τους τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής και, ειδικότερα, τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τις Μεταφορές και την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος και τον Βιώσιμο Τουρισμό.

Εξάλλου, ακριβώς στο πλαίσιο προώθησης σχεδίων υλοποίησης δικτύων διαμετακόμισης και άλλων που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα, στην υιοθετηθείσα Διακήρυξη των Ιωαννίνων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι οκτώ χώρες που μετέχουν στη Σύνοδο συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, όπως ο αυτοκινητόδρομος από την Τεργέστη μέχρι την Πάτρα, και άλλες δράσεις, όπως η ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και η μεταφορά Ενέργειας.

Στη Σύνοδο μετέχουν οι οκτώ συνεργαζόμενες χώρες EUSAIR/ΠΑΙ, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τους αρμόδιους υπουργούς για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοση της προεδρίας EUSAIR/ΠΑΙ στην Ιταλία.

Διαφήμιση